Terminali u Živinicama i Blažuju bit će završeni do kraja godine

23.10.2019. 09:22 / Izvor: Oslobođenje
Terminali u Živinicama i Blažuju bit će završeni do kraja godine

Federacija BiH još nema naftnih rezervi. Ovo je za Oslobođenje potvrdio direktor Terminala Hermedin Zornić iako kaže da to ne smije naglas izgovoriti.

Federacija BiH još nema naftnih rezervi. Ovo je za Oslobođenje potvrdio direktor Terminala Hermedin Zornić iako kaže da to ne smije naglas izgovoriti. Operater – Terminali FBiH na računima ima dio novca za te namjene, a prve rezerve bi trebale biti uskladištene do kraja godine. Do tada se očekuje da budu završeni radovi na sanaciji i proširenju skladišnih kapaciteta na kontinentalnom terminalu u Živinicama, jednom od četiri u vlasništvu Operatera.

To je tek trećina obaveza iz evropske energetske direktive koja kaže da do 2022. obavezne rezerve moraju biti u visini jedne trećine ukupnog godišnjeg prometa ovim derivatom.

"Naše rezerve trebaju biti oko 250.000 hiljada tona nafte. Ovom pitanju se nije poklanjalo puno pažnje dok iz EU nije postavljen rok. Ja sam izuzetno optimističan da ćemo već ove godine u Živinicama uskladištiti prve rezerve i da ćemo završetkom ovog kontinentalnog terminala imati zaokruženu trećinu potrebnih kapaciteta", za Oslobođenje je istakao Zornić.

Za ministra industrije i energetike u Vladi FBiH Nermina Džindića važno je da su se riješili imovinski odnosi, jer su se u papirima pojavljivale čak i institucije iz susjednih država. Ministar vjeruje da će do kraja naredne godine uz terminal Živinice biti završen i onaj u Blažuju.

​Godišnje Operater – Terminali FBiH prihoduje oko 10 miliona maraka. Njihova sredstva neće biti dovoljna da se ispune sve obaveze iz evropske direktive, ali to se prema riječima direktora Zornića može nadomjestiti kreditnim zaduživanjem. A koliko će Operater biti efikasan, nažalost, puno zavisi od političke volje u FBiH.

U sklopu ovog preduzeća su i naftni terminali u Pločama, koji trenutno prema direktivama EU ne mogu služiti za skladištenje obaveznih rezervi nafte, jer nije dozvoljeno da jedna država svoje rezerve ima na teritoriji druge. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti