Švedska najveći pojedinačni donator u BIH

30.10.2019. 08:25 / Izvor: Akta.ba
Švedska najveći pojedinačni donator u BIH

Ministar Šarović zahvalio je švedskom ambasadoru na kontinuiranoj pomoći koju Švedska pruža BiH kao i za snažnu podršku ove zemlje evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Švedska je najveći pojedinačni donator Bosne i Hercegovine, sa brojnim razvojnim projektima u našoj zemlji, istaknuto je na današnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića sa novoimenovanim ambasadorom Švedske u BiH Johanom Stromkvist (Johanna Stromquist).

Na sastanku je razgovarano o realizaciji  aktuelnih razvojnih programa, a koji se prije svega  odnose na projekte u oblasti poljoprivrede i privrede, razvoja malih i srednjih preduzeća te zaštite okoline.

Tako je, između ostalog, u toku realizacija  projekta “Zelenog ekonomskog razvoja” čiji je cilj poboljšanje upravljanja energijom u javnim objektima, a što je posebno značajno ako se ima uvidu da više od 75 odsto javnih objekata u BiH ima neadekvatnu toplotnu izolaciju. Značaj projekta ogleda se i u rješavanju različitih ekoloških problema povezanih s povećanom potrošnjom energije, kao što su zagađenje vazduha, vode i klimatske promjene.

Ministar Šarović zahvalio je švedskom ambasadoru na kontinuiranoj pomoći koju Švedska pruža BiH kao i  za snažnu podršku ove zemlje evropskom putu Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti