Potekle prve zlatne kapi maslinovog ulja iz stolačke uljare

30.10.2019. 08:33 / Izvor: Akta.ba

Udruga Hercegovački plodovi mediterana pokrenula je proizvodnju maslinovog ulja u mjestu Crnići kod Stoca.

Udruga Hercegovački plodovi mediterana pokrenula je proizvodnju maslinovog ulja u mjestu Crnići kod Stoca, potvrdio je za Akta.ba Zoran Raič predsjednik udruge.

"Proces prerade se odvija se na način da proizvođači maslina mogu donijeti svoje plodove koje mi preuzmemo i vagamo. Posebnim strojem se čiste i peru, nakog čega slijedi mljevenje maslina, miješanje, te završna faza odvajanje ulja iz tjesta maslina centrifugom", pojašnjava Raič za naš portal, dodajući da im se svi zainteresirani za preradu mogu javiti za dogovor oko termina prerade.

Budući da se radi o malim količinama, napominje da Udruga ne radi prodaju, već samo preradu maslina.

"Naša uljara, koju smo dobili od Vlade Italije, je malog kapacitet 80 kg/h, a planirana prerada ove godine je oko 20 tona", ističe on.

Prema njegovim riječima, za sada su to male količine ulja tako da nema ozbiljnije priče oko plasmana na tržište, no za nekoliko godina planiraju povećati proizvodnju.

"Veći proizvođači sami već rade prodaju ulja i pokazatelj su da korisnici počinju uviđati kako je kvaliteta hercegovačkih ulja na zavidnoj razni i žele ga kupovati bez obzira što mu je cijena oko 25 KM", kaže nam Raič.

Ulje se može nabaviti u specijaliziranim trgovinama zdrave i domaće hrane, kao i putem online prodaje.

Inače, maslinarstvo u Hercegovini posljednjih godina proživljava pravi procvat. Uzgoj maslina je godinama posao od kojeg se u Hercegovini može pristojno živjeti s obzirom na to da je tržište otvoreno i nezasićeno kvalitetnim uljem.

"Maslinarstvo u Hercegovini ima zasigurno dobru perspektivu u budućnosti. U blizini Stoca postoji mjesto koje se zove Masline, a dobilo je ime po nasadu maslina. U ovom mjestu je prije 200 godina posađeno oko 800 komada maslina, gdje je i tada postojala uljara. Trenutno je u Hercegovini zasađeno oko 60.000 stabala i svakim danom se sade sve više, jer je maslinarstvo zasigurno jedna od grana poljoprivrede u koju vrijedi ulagati", zaključuje naš sagovornik. 

Tome u prilog ide podatak da trenutno u Hercegovini postoje tri uljare i to u Ljubuškom, Čapljini i Stocu, a uskoro se očekuje otvaranje u Ljubuškom i Neumu.

S.B.

 

California....Hercegovina.....

Posted by Hercegovački plodovi Mediterana on Saturday, October 19, 2019

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti