Objavlјen standard o sprečavanju podmićivanja

31.10.2019. 08:21 / Izvor: Akta.ba
Objavlјen standard o sprečavanju podmićivanja

Ovaj standard pomaže organizacijima da primijene razumne i srazmjerne mjere dizajnirane da spriječe i odgovore na podmićivanje u organizacijama.

Prvo izdanje bosanskohercegovačkog standarda BAS ISO 37001:2019, Sistemi upravljanja za sprečavanje podmićivanja — Zahtjevi s uputstvima za upotrebu, objavljeno je metodom prijevoda.

Standard BAS ISO 37001:2019 precizira zahtjeve i osigurava uputstva za uspostavljanje, implementaciju, održavanje, preispitivanje i unapređenje sistema upravljanja za sprečavanje podmićivanja. Sistem može biti samostalan ili integrisan u cjelokupni sistem upravljanja. Prevencija sprečavanja podmićivanja od izuzetne je važnosti za uspješno poslovanje svake kompanije.

Ovaj standard pomaže organizacijima da primijene razumne i srazmjerne mjere dizajnirane da spriječe i odgovore na podmićivanje u organizacijama. BAS ISO 37001:2019 je koncipiran tako da pomogne organizacijama da izbjegnu ili ublaže troškove, rizike i štetu od uključivanja u aktivnosti u vezi s podmićivanjem, da promovišu povjerenje i uvjerenost u poslovne dogovore i da poboljšaju svoju reputaciju. Može se primijeniti u organizacijama svih veličina i oblika i uspješno se kombinuje s drugim standardima. 

Bоsаnskоhеrcеgоvаčki stаndаrd BAS ISO 37001:2019 pripremio je Tehnički komitet BAS/TC 55, Društvena odgovornost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti