Svečano otvorena konferencija Sfera 2022 "Otvori u građevinarstvu"

04.10.2022. 12:24 / Izvor: Akta.ba

Foto: Akta.ba

Sfera 2022, XII po redu regionalna naučno stručna konferencija iz domene građevinarstva i arhitekture, počela je danas u Hotelu Hills.

Sfera 2022, XII po redu regionalna naučno stručna konferencija iz domene građevinarstva i arhitekture, počela je danas u Hotelu Hills. Ovogodišnu konferenciju “Otvori u građevinarstvu” svečano je otvorio Adnan Delić, ministar privrede KS i moderatorica Ika Ferrer Gotić .

"Zadovoljstvo mi je što imam priliku da otvorim ovu konferenciju. Neophodno je da imamo što više ovakvih skupova kako bi učinili našu privredu konkurentnijom. Veoma mi je drago što ova konferencija ima interakciju između privatnog i naučnog sektora. S druge strane žao mi je što ovdje nedostaje javni sektor koji bi trebao biti pokretač razvoja", kazao je ministar Delić. 

Delić

Adnan Delić, ministar privrede KS

Učesnicima je dobrodošlicu poželio Nedžad Memić, izvršni direktor kompanije Sfera.

"Izuzetno mi je drago što vas mogu pozdraviti u ime organizatora i poželjeti vam dobrodošlicu na XII po redu naučno stručnu konferenciju „Sfera 2022“. Imat ćemo priliku zaista uživati u kvalitetnim predavanjima. Zahvaljujem se svim našim sponzorima, izlagačima i učesnicima ovogodišnje konferencije", poručio je Memić.

Sfera

Nedžad Memić, izvršni direktor kompanije Sfera

Prisutnima se obratila i Minela Pita iz sektora za energetiku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koja je kazala da je energetska efikasnost sada važnija nego ikada i dodala:

"Odgovor na poteškoće i poremećaje na energetskom tržištu sa kojima se sada suočavamo sve veći naglasak stavljaju na energetsku efikasnost. BiH kao članica energetske zajednice preuzela je određene obaveze kada je u pitanju energetska efikasnost. S tim u vezi BiH  je u obavezi potpuno transformirati i implementirati direktive koje se odnose na oblast energetske efikasnosti. Njima se nalaže da smo u obavezi godišnje obnoviti najmanje 3% zgrada. Prioritet jeste zakonski okvir i usvojiti planski okvir za planiranje i poticanje unapređenja energetske efikasnosti“.

Minela

Minela Pita, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Kazala je da je u toku proces izrade strategije obnove zgrada. Smatra da je najveća odgovornost na javnom sektoru koji treba da pokaže značaj ulaganja i pronalazak metoda i mjera za racionalniju potrošnju energije i korištenje čistih izvora energije.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH je istakao značaj ove konferencije i kazao da su je to dobra prilika za razmjenu znanja.

„Želim da istaknem koliko je značajno imati ovakve skupove i kompaniju koja to organizuje sa svojim partnerima. Inžinjeri imaju priliku da čuju najnovija istraživanja i saznaju trendove na jednom mjestu. Ova konferencija je upravo mjesto susreta znanja i veoma je značajno da se inžinjerska struka oglasi kada su u pitanju ovakvi problemi poput energetske efikasnosti. Kompanije i institucije mogu pronaći na ovim konferencijama pravce djelovanja kojima treba da se kreću kada je u pitanju donošenje odluka i rješenja“, istakao je Jašarspahić.

jasarspahic

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH

Tihomir Anđelić iz Instituta za standardizaciju BiH je kazao da Institut kao državna institucija pozdravljamo organizaciju svih stručnih skupova na kojima se radi promocija i sama primjena standarda.

„Institut omogućava zainteresiranim stranama dostupne BAS standarde bilo preuzimanje evropskih međunarodnih ili izradom  odgovarajućih izvornih standarda koji ne pokrivaju područje rada evropske meunarodne organizacije. Na taj način radimo na razvoju bh. standardizacije koja je vrlo korisna kako za samo industriju tako i za firme iz uslužnih djelatnosti“, pojasnio je Anđelić.

standardizaciju

Tihomir Anđelić iz Instituta za standardizaciju BiH

Nakon uvodnih obraćanja konferencija je nastavljena uz prezentacije. Ovogodišnja konferencija će ugostiti regionalne stručnjake, vrhunske arhitekte i biroe, te govornike koji će tokom dva dana prezentovati projekte, inovacije i trendove.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti