Ključni zaključci sa 10. BiH Kongresa o transportnoj infrastrukturi i transportu

07.11.2019. 08:20 / Izvor: Akta.ba
Ključni zaključci sa 10. BiH Kongresa o transportnoj infrastrukturi i transportu

Ključne teme kojima se ovaj Kongres bavio su: transportne politike i strateško planiranje, bezbijednost saobraćaja, analize, studije i projekti u domenu transportne infrastrukture i transporta.

10. BiH Kongres o transportnoj infrastrukturi i transportu s međunarodnim učešćem, održan je u glavnom gradu BiH 24. i 25. oktobra 2019. godine, u kongresnom centru hotela Hills.

Kongres, organiziran od strane Udruženja Konsultanata Inženjera BiH okupio je učesnike iz sedam evropskih zemalja (Nizozemska, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i BiH). Ispred Ministarstva komunikacija i prometa BiH, koje je ujedno bilo i pokrovitelj ove manifestacije, Kongres je otvorio zamjenik ministra gospodin Saša Dalipagić. Na samom otvorenju prisustvovali su i predstavnici ambasada Republike Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Italije i Velike Britanije. Gospodin Dalipagić je u svom obraćanju prisutnima naglasio važnost ovakvih skupova gdje se razmjenjuju nova znanja i iskustva koja pomažu da se lakše donose prave odluke kada je razvoj države u pitanju, a posebno kada je riječ o transportnoj infrastrukturi i transportu.

U ime domaćina skupa dobrodošlicu prisutnim učesnicima i gostima poželio je predsjednik Udruženja Konsultanata Inženjera BiH, gospodin Ešref Gačanin. Gospodin Gačanin je najavio i niz aktivnosti koje Udruženje planira realizirati u narednom periodu: 2. BiH Kongres o vodama, 07. i 08. novembar 2019. god., Simpozij o planiranju kvaliteta zraka u gradovima, 30. i 31. januar 2020. god., 2. Konferenciju o urbanom planiranju i regionalnom razvoju, septembar 2020. godine, Konferenciju SDEWES (Sustainable Development of Energy Water and Environment Systems) 28.06.- 02.07.2020. god., te niz FIDIC (Federation Internationale Des Ingenieurs-Conseils) internacionalnih treninga, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Ključne teme kojima se ovaj Kongres bavio su: transportne politike i strateško planiranje, bezbijednost saobraćaja, analize, studije i projekti u domenu transportne infrastrukture i transporta.

Sponzori ovog skupa bile su kompanije: Altpro, Adfors, CGS labs, Rasco, Teknoxgroup, Frauscher, BS Telecom Solutions, HT Eronet, SIMM inženjering, TZI i IPSA Institut.

Kongresu je prisustvovalo 300 učesnika - eksperata iz razvojnih institucija, univerziteta, institucija domaćih vlasti i vlasti iz regiona, kao i proizvođača opreme i izvođača radova u domenu transportne infrastrukture i transporta.

Naučnostručni savjet kongresa pripremiće zaključke sa ovog događaja do sredine novembra. U cilju širenja znanja i iskustva, ovaj dokument biće dostavljen institucijama na svim nivoima vlasti u našoj zemlji, kao i svim kompanijama, univerzitetima i pojedincima koji su kroz svoj rad povezani sa transportnom infrastrukturom i transportom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti