Gospodarske komore FBiH i Albanije jačaju suradnju (Video)

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Gospodarske komore FBiH i Albanije jačaju suradnju (Video)

Gospodarska komora Federacije BiH i Industrijska gospodarska komora Albanije regije Drač potpisale su u srijedu u Mostaru Memorandum o međusobnoj suradnji.

20.11.2019. 12:52 / Izvor: Fena

Gospodarska komora Federacije BiH i Industrijska gospodarska komora Albanije regije Drač potpisale su u srijedu u Mostaru Memorandum o međusobnoj suradnji.

Memorandumom, koji su potpisali predsjednik Gospodarska komora FBiH Marko Šantić i predsjednik Industrijske gospodarske komore Albanije regije Drač Alban Isteri ima za cilj otvoriti trgovinsku i turističku razmjenu, te omogućiti suradnju u drugim gospodarskim granama dviju zemlja.

"Vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Albanije je simbolična, na razini 50 milijuna maraka godišnje, a riječ je uglavnom o izvozu i uvozu željeza, čelika i drveta", kazao je Šantić.

Dodao je kako veliki potencijali postoje u turizmu i prometnoj infrastrukturi.

"Dosta bh. državljana pored Hrvatske, kao alternativnu destinaciju vide Albaniju. Što se tiče prometnica, iako su Albanija i BiH blizu prostorno, imaju jako loše prometnice te je ovaj sporazum ujedno poruka vladajućim strukturama vlasti obje zemlje da porade i na tom planu", istaknuo je Šantić.

Po riječima predsjednika Industrijske gospodarske komore Albanije regije Drač, Memorandum je podloga za buduću suradnju koja će se konkretizirati već sljedećeg proljeća na Gospodarskom sajmu Mostar 2020.

"Već na sljedećem Sajmu gospodarstva Mostar doći će albanski poduzetnici i predstaviti se. Također, naše aktivnosti usmjerene su ka ulasku u Europsku uniju, što je cilj obje zemlje", dodao je Isteri.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović podsjetio je da je Albanija kao i Bosna i Hercegovina potpisnica Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA).

"Albanija je potpisnica CEFTA-e i veliki prijatelj i suradnik BiH, samim time i entiteta FBiH. Protok roba i ljudi između ove dvije zemlje nama je uvijek bila intencija s tim da razmjena bude što afirmativnija u našu korist", kazao je ministar Vujanović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti