Uskoro izrada elektronskog vodiča za investitore koji će olakšati ulaganja u RS

22.11.2019. 08:43 / Izvor: SRNA
Uskoro izrada elektronskog vodiča za investitore koji će olakšati ulaganja u RS

USAID projekt menadžer Ankica Gavrilović je pohvalila Ministarstvo za aktivizam i istakla da će USAID u okviru svojih kompetencija pružiti tehničku podršku Ministarstvu.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić razgovarala je sa predstavnicima USAID u BiH o izradi elektronskog vodiča za investitore, koji ova američka agencija planira da pripremi kao olakšicu za potencijalna ulaganja.

U vodiču bi investitori na jednom mjestu, na lak i jednostavan način, mogli dobiti sve informacije o dozvolama i koracima koje moraju preduzeti za realizaciju planirane investicije.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnici Projekta asistencije energetskom sektoru koji USAID realizuje, bilo je riječi i o mogućnostima digitalizacije prostorne dokumentacije, što bi, takođe, predstavljalo ogromnu olakšicu za investitore, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Golićeva je predstavila projekte koje Ministarstvo realizuje i zahvalila za tehničku pomoć koju je USAID pružio insitucijama u RS-u  i BiH u procesu uklanjanja administrativnih prepreka za investiranje.

Ona je naglasila da bi saradnja između Ministarstva i USAID u narednom periodu trebalo da bude intenzivnija, posebno u oblasti energetske efikasnosti i izradi modela za finansiranje energetske obnove zgrada kolektivnog stanovanja, s obzirom na veliku zainteresovanost zajednica etažnih vlasnika za ovaj vid sanacije.

USAID projekt menadžer Ankica Gavrilović je pohvalila Ministarstvo za aktivizam i istakla da će USAID u okviru svojih kompetencija pružiti tehničku podršku Ministarstvu.

Predstavnici USAID su izrazili zadovoljstvo usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju, kojima je stvoren pravni osnov za uvođenje elektronskog izdavanja građevinske dozvole u RS-u, što je jedan od najkrupnijih koraka za lakše investiranje.

Mak Kamenica, direktor USAID EPA projekta, predstavio je novi projekat pomoći energetskom sektoru, koji je u primjeni od 19. septembra.

On je naglasio da će se ovim projektom, između ostalog, omogućiti kreiranje efikasnog modela za finansiranje energetske efikasnosti za rezidencijalni sektor, te da je neophodno da se pronađu sistemska rješenja za ulaganje u ovu oblast, što će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i povećanja BDP.

Osim Gavrilovićeve i Kamenice, sastanku su prisustvovali i Elma Haverić, ekspert za legislativu i regulativu, Eldar Tunjić i Feđa Bajraktarević, specijalisti za pravne poslove, te Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Svjetlana Radusin pomoćnik ministra u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti