Male firme prednjače: 94 posto preduzeća nema ni 50 radnika

26.11.2019. 12:29 / Izvor: Nezavisne novine
Male firme prednjače: 94 posto preduzeća nema ni 50 radnika

Od 27.371 preduzeća, koliko ih je prošle godine bilo u BiH, njih 25.846, odnosno 94 odsto, ima do 49 radnika.

Od 27.371 preduzeća, koliko ih je prošle godine bilo u BiH, njih 25.846, odnosno 94 odsto, ima do 49 radnika.

Takve firme, po definiciji, spadaju u mala preduzeća, dok smo srednjih, koja broje između 50 i 249 zaposlenih, imali 1.265.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prošloj godini u BiH je velikih preduzeća, onih koja zapošljavaju 250 i više radnika, bilo svega 260.

Kada je riječ o preduzetnicima, u 2018. ih je bilo 48.041, od čega ih je srednjih bilo 19, velikih svega tri, a preostalih čak 48.019 su mali preduzetnici, što znači da imaju manje od 50 radnika.

Ekonomista i akademik Muris Čičić kaže da, u odnosu na evropske države, značajno zaostajemo po broju srednjih i velikih preduzeća, a koja su nosioci razvoja u smislu značajnijih investicija, inovacija, istraživanja i tako dalje.

"Iskreno, očekivao sam da će se više većih kompanija pojaviti na tržištu BiH u zadnjih dvadesetak godina", kaže Čičić u izjavi za "Nezavisne".

IMAMO

25.846 malih preduzeća

1.265 srednjih firmi

260 velikih kompanija

To se, kako dodaje, nije dogodilo iz brojnih razloga, a prvi je nestabilna politička situacija, koja, kako ocjenjuje, definitivno nije stimulisala ni veća ni strana ulaganja, kao ni lokalne inicijative.

"Ne kažem da toga nije bilo, ali politička situacija ni na koji način nije stimulisala stvaranje neke normalne privrede. Druga stvar, naravno, mi smo malo tržište i kao takvi imamo šansu samo ako se pojavljujemo kao dio nekih većih tržišta. Kompanije, koje dolaze na tržišta gdje nisu bile, kod nas ne stižu jer stalno ocjenjuju da nismo dovoljno veliko tržište ne samo po broju stanovnika, već i po kupovnoj moći", ocjenjuje Čičić.

Procjene iz Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS pokazuju da je i u ovim djelatnostima veoma malo preduzeća koja spadaju u grupu srednjih, odnosno velikih.

"Daleko je veći broj malih radnji, koje zapošljavaju do pet radnika. Slijede radnje koje zapošljavaju 10 do 20 radnika", ističe Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS.

Prema njegovim riječima, velike kompanije nemamo zato što smo mala sredina te nemamo mnogo stanovnika. Ni mala preduzeća, sudeći po njegovom mišljenju, nemaju svijetlu sadašnjost.

"Uglavnom imamo privatne biznise kojim ljudi pokušavaju da krenu, a to ne mogu da izguraju. Velike ribe jedu male ribe u privredi, pa i u trgovini. Male trgovine propadaju jer ih veliki šoping-centri progutaše svojim sistemom rada - imaju puno više prometa, pa i niže cijene. Zato sada dolazi do gašenja malih trgovina i ugostiteljskih objekata", naglasio je Savanović za "Nezavisne".

Struktura zaposlenih u BiH, prema podacima Agencije za statistiku, pokazala je da je najveći dio radnika angažovan u industrijskim djelatnostima, u uslugama, te u trgovini i građevinarstvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti