Nevjerovatno: U BiH električne automobile tretiraju kao vozila sa Euro 6 normom

05.12.2019. 13:52 / Izvor: Akta.ba
Nevjerovatno: U BiH električne automobile tretiraju kao vozila sa Euro 6 normom

U BiH ima 60 elektro punionica, a ono što nedostaje je njihovo mapiranje.

Korištenje električnih automobila ima ekološke i finansijske benefite.U BiH je 26 registrovanih električnih vozila, a njihov broj bio bi daleko veći, kada bi bh. zakonska regulativa pratila trendove Evropske unije, naročito kod registracije električnih vozila, rečeno je u Sarajevu na Panelu Smart grid, mobility-šanse za BiH koji je održan u okviru Poslovnog foruma čiji je organizator bila Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine.

Stručnjaci i privrednici okupljeni oko pomenute teme govoreći o prednostima upotrebe električnih vozila naglasili su da su one ogromne, te da jednostavno rečeno najgore električno vozilo bolje je od novog koje koristi druga goriva.

Međutim, ono što u BiH spriječava ljude da kupuju ove automobile je nedovoljno razvijena svijest o prednostima istih, te problemi sa nadležnostima prilikom registracije.

Svakako ovu tvrdnju je potvrdio i Haris Muratović, predstavnik kompanije Porsche BH i predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH koji je naglasao kako neregulisanost oblasti elektromobilnosti u domaćim propisima dovodi do toga da korisnici električnih vozila plaćaju takse po najvišim stopama, dok se električni automobili tretiraju kao vozila sa Euro 6 normom, uprkos tome što ne stvaraju nikakve štetne emisije. U tom kontekstu, Privredna komora FBiH odnosno Udruženje na čijem je čelu su do sada pokretali brojne inicijative da se ovakvo stanje izmijeni, te će nastaviti da djeluju u tom pravcu.

Tokom diskusije učesnici su podcrtali kako bi država prodavačima i budućim vlasnicima električnih automobila puno pomogla ukoliko se u postojećim zakonskim regulativama javni punjač za električne automobile ne bi tretirao kako zgrada od 20 spratova za koju je potrebna građevinska i urbanistička saglasnost.

Također, naglašeno je da u BiH ima 60 elektro punionica, a ono što nedostaje je njihovo mapiranje.

Tokom ove panel diskusije, posebno je istaknut primjer firme Core d.o.o. iz Sarajeva, čije je poslovanje fokusirano na razvoj i konstrukciju automobila te usluge u oblasti IKT. Pored uspješnog poslovanja u BiH, Core d.o.o. posluje i na njemačkom tržištu, putem svoje rastuće firme u Minhen. U panel diskusiji su pored predstavnika firmi Porsche BH i Core d.o.o. učestvovali Fikret Seferagić iz kompanije Hager Bosnia, Muamer Hasanović iz firme Shell, Adnan Kahriman iz kompanije Tesla te Aleksandar Mastilović kao moderator.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti