Eksperti iz EU u 2020. provjeravat će račune službenka u zemlji i inostranstvu

22.12.2019. 12:47 / Izvor: nap.ba
Eksperti iz EU u 2020. provjeravat će račune službenka u zemlji i inostranstvu

Provjeri tajnih i javnih računa kako u zemlji tako i van BiH bit će podvrgnuti i pripadnici političke elite.

Vrlo važan aspekt u reformi pravosuđa BiH je prijava imovine sudija i tužilaca, ali ne samo da predate imovinske kartone i to je to. Tako nešto više neće biti moguće.
 
Ovo je vrlo otvoreno kazao šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler. 
 
"Imat ćemo pravnike, eksperte iz EU, koji će u 2020. zaista dolaziti i razmatrati imovinske kartone, da bi imalo smisla uopšte prijavljivanje i dostavljanje imovinskih kartona, jer sada nema. U društvu morate da imate konačnu instancu, jednog arbitra, i to može da bude samo pravosuđe", kazao je Sattler.

Provjeri tajnih i javnih računa kako u zemlji tako i van BiH bit će podvrgnuti i pripadnici političke elite. Ovakva saznanja uzburkala su duhove među liderima i političkim predstavnicima.

Inače, Izvještaj eksperata je rezultat Inicijative EU za pojačano praćenje vladavine prava u BiH, koja se u toku 2019. godine bavila temeljnim uzrocima nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini, a u okviru Mišljenja Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Evropska unija pozdravlja ekspertski Izvještaj. Nalazi eksperata ukazuju na niz duboko zabrinjavajućih nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini. 

EU jasno je pozvala sve političke lidere u BiH, nadležne vlasti, pravosudne institucije i sve nosioce pravosudnih funkcija da se odmah počnu baviti nalazima Izvještaja i odgovarajućim ključnim prioritetima koji su identifikovani u Mišljenju Komisije.

EU je spremna da obezbijedi neophodne dalje korake povodom nalaza iz Izvještaja, uključujući osiguravanje jačeg nadzora provjere integriteta, što nikako ne odgovara političkim elitama. 

Ko je i gdje sakrio koliko miliona pokazat će eksperti koji će 2020. godine biti jako aktivni u BiH. 

Da novca ima po sefovima banaka dokaz je i priča u okviru istrage u vezi sa "nestankom" višemilionskog iznosa novca NLB grupe Ljubljana, kojim se trebala finansirati izgradnja dva stambeno-poslovna objekta "Marijin Dvor" u Sarajevu.

Službenici SIPA-e su u okviru predmeta kodnog naziva "Profit" izvršili privremenu obustavu raspologanja novčanim sredstvima u vlasništvu 11 fizičkih i jednog pravnog lica u ukupnom iznosu od 7.071.961,27 KM lociranih na 24 računa otvorena kod devet banaka i jednog investicionog fonda. 

Ono što je začudilo i same istražitelje jeste iznos u sefu kojeg su zatekli kod bivšeg direktor GRAS-a Ibrahima Jusufranića i njegov sin Jasmina Jusufranića od čak 5, 2 miliona KM.

Reinhard Priebe, radio je izvještaj i u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji i bio je ključan za ispravljanje nekih od velikih nedostataka u tim zemljama, prije svega u Makedoniji. 

Pribeov izvještaj u Makedoniji prouzrokovao je pad Vlade, nakon koje su uslijedila i hapšenja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti