Rekordan udjel alternativnih goriva u Fabrici cementa Lukavac

24.12.2019. 11:52 / Izvor: Akta.ba
Rekordan udjel alternativnih goriva u Fabrici cementa Lukavac

Fabrika cementa Lukavac, poznata kao pionir u korištenju alternativnih goriva u BiH i šire, okončava 2019. godinu ostvarujući rekordan udjel ovih goriva u iznosu od 45%.

Fabrika cementa Lukavac, poznata kao pionir u korištenju alternativnih goriva u BiH i šire, okončava 2019. godinu ostvarujući rekordan udjel ovih goriva u iznosu od 45%. Utrošeno je 35.000 tona goriva dobivenih iz otpada, čime je potrošnja uglja smanjena za oko 20.000 tona. Ovakav uspjeh lukavačke cementare rezultat je dugogodišnjih investicija u nove tehnologije, čime je omogućeno da se u njenim postrojenjima čak do 70% fosilnih goriva zamijeni alternativnim izvorima energije.

Povećanje udjela alternativnog goriva donosi mnoge prednosti ne samo Lukavac Cementu nego i široj zajednici. Smanjuju se visoki troškovi potrošnje energije, osigurava opstanak i budućnost fabrike i stvaraju sigurna radna mjesta. Alternativno gorivo predstavlja gorivo budućnosti, zelenu alternativu, čijom upotrebom se značajno smanjuju emisije ugljičnog dioksida u atmosferu i stvaraju mnogi pozitivni efekti.

"Naša cementara je ozbiljan partner cirkularne ekonomije, i svako povećanje udjela alternativnih goriva u našoj proizvodnji predstavlja unapređenje energetske učinkovitosti i ekološke održivosti. Ponosni smo na naše ovogodišnje rezultate, proizveli smo 450.000 tonacementa i spremni smo za dalja planirana ulaganja koja za period 2019.-2020. iznose 10 miliona KM. Na ovaj način direktno štedimo fosilna goriva, smanjujemo emisije kiselih gasova, i time dodatno poboljšavamo kvalitet naših proizvoda i zraka u gradu Lukavcu, što su pokazala sprovedena mjerenja. Tehnološki smo osposobljeni poput najsavremenijih evropskih cementara i potpuno spremni odgovaramo na najstrožije ekološke zahtjeve. Od12. decembrasmo obustavili proizvodnju zbog remonta postrojenja koji će trajati do marta 2020", istakao je Stjepan Kumrić, generalni direktor Fabrike cementa Lukavac.

S početkom proljeća kreću mnogi novi projekti, te slijedi nastavak akcije VISIT US. Tokom 2019. fabrika je ugostila oko 1000 posjetitelja.

Uz iskrenu zahvalu svim dosadašnjim gostima Lukavac Cement poziva sve zainteresirane institucije, škole, fakultete i građane da posjete ovu uspješnu bh. kompaniju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti