U 2020. kreće izdavanje elektronskih potpisa u RS

06.01.2020. 08:42 / Izvor: Blic
U 2020. kreće izdavanje elektronskih potpisa u RS

U Repubici Srpskoj se uskoro očekuje izdavanje elektronskih certifikata građanima, odnosno prvih elektronskih potpisa, te elektronskih pečata za preduzeća.

U Repubici Srpskoj se uskoro očekuje izdavanje elektronskih certifikata građanima, odnosno prvih elektronskih potpisa, te elektronskih pečata za preduzeća.

Građanima će u početku biti omogućeno da u 11 centara iz mreže APIF podnesu zahtjev za izdavanje elektronskog potpisa za pojedince, odnosno pečata za pravna lica, najavljuje za Srpskainfo vršilac dužnosti pomoćnika ministra za informaciono društvo RS Denis Turkanović.

Po njegovim riječima, puštanje u rad ovih elektronskih certifikata omogućiće da i u RS elektronski potpisani dokumenti budu istovjetni i u pravnom smislu apsolutno valjani kao i dokumenti potpisani svojeručno. To će u prvoj fazi biti posebno značajno, recimo, za ljude koji posluju sa inostranstvom, pa se očekuje da će oni biti među prvim korisnicima ovih certifikata u RS.

"Masovna upotreba tih certifikata je, svakako, uslovljena razvojem elektronske uprave. Kada krenemo u masovnije korištenje elektronskih servisa, odnosno riješimo osnovnu IKT infrastrukturu i digitalizujemo te usluge, po potrebi će naši građani i privredni subjekti imati mogućnost da zahtjeve za izdavanje tih sertifikata podnesu na 44 lokaliteta, kroz mrežu APIF", kaže Turkanović.

Za sada još nema potrebe da građani žure da podnesu ove zahtjeve, ali će posjedovanje tog certifikata biti značajno onda kada dođemo u fazu da sve više usluga javne uprave u RS budu u osnovi elektronske.

Ovaj certifikat izdavaće se na posebnoj pametnoj kartici, nalik ličnoj karti, ali ne treba očekivati da to znači skeniran svojeručni potpis. Umjesto potpisa, koriste se podaci na pametnoj kartici.

"Elektronski potpis je pandan svojeručnom potpisu na koji smo mi navikli u ovom papirnatom obliku poslovanja i življenja. U suštini, elektronski potpis i izdavanje elektronskih certifikata fizičkim i pravnim licima će otkloniti bilo kakvu dilemu u valjanost i autentičnost nečijeg potpisa", objašnjava Turkanović, te dodaje da će ono što je lična karta u tradicionalnom smislu ovaj certifikat biti u elektronskom smislu.

Konkretno, to će značiti da kada se logujete na sistem, odnosno na platformu e-sanduče, koja treba da bude uspostavljena, neuputno će se znati da ste to baš vi, da ste se logovali, te da koristite taj servis.

"Isto tako, kada dobijete prijedlog nekog rješenja ili odluke od nadležne institucije, moći ćete da potpišete to. Služiće u komunikaciji sa javnom upravom i između pravnih lica", kaže on.

Trenutno se, kaže, čeka završetak pravne procedure i operacionalizacija cjelokupnog procesa izdavanja elektronskih certifikata.

S aspekta naših nadležnosti, bitno je da već imamo uspostavljenu infrastrukturu, a APIF će u tom procesu imati i ulogu registracionog tijela. Istovremeno, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS predstavlja nacionalno certifikaciono tijelo, i jedinstveno je u regionu po tome što iza njega stoji jedna Vlada, kao i po svim onim mehanizmima koje smo ugradili u budući postupak izdavanja elektronskog potpisa ili pečata.

Na primjer, u samom postupku izdavanje e-potpisa građanima imaćemo obezbijeđen sistem razmjene podataka sa našim MUP-om, što je bitno kada govorimo o krađi identiteta i sličnim izazovima. Za pravna lica obezbjeđena je razmjena podataka sa APIF-om – ističe pomoćnik ministra, dodajući da je kompletna infrastruktura urađena sa visokim stepenom zaštite, tako da će se ovi certifikati izdavati na bezbjedan način.

Već sada se, kaže, priprema i druga faza u razvoju certifikacionog tijela, koja znači potpunu automatizaciju u razmjeni podataka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti