U Drvaru pokrenut pogon za proizvodnju konfekcije "Yumca", posao za 100 žena

14.01.2020. 08:54 / Izvor: Federalna.ba
U Drvaru pokrenut pogon za proizvodnju konfekcije 'Yumca', posao za 100 žena

Uz osiguranje egzistencije, tvornica ovim ženama znači puno više. Ispunjene su, osjećaju se korisno, a nekima je to i prvo zaposlenje.

U Drvaru je pokrenut pogon za proizvodnju konfekcije u kojem će biti zaposleno 100 radnika. Iako još nije zvanično otvoren, proizvodni pogon firme "Yumco" iz Vranja već radi punom parom.

Pogon vranjanskog "Yumca" smješten je u rekonstruiranom objektu nekadašnje pekare. U prva tri mjeseca radnice kroz proizvodnju manjeg opsega prolaze obuku i trenutno ih je 80, a do kraja mjeseca bit će ih još dvadeset.

"Onda ćemo da imamo zaokružen proces proizvodnje, kompletno, od krojnice do finalne proizvodnje. Trenutno radimo za 'Yumca' neke mantile. Za dan-dva nam stiže novi nalog: radna odijela i onda ćemo da krenemo, kompletno svi će da budu uposleni", priča Dragan Pavlović, rukovoditelj pogona „Yumco“ u Drvaru

"Tvornica "Yumco" Drvar je formirana i obnovljena uz pomoć Vlade Republike Srbije. Ovim otvaranjem se rješava jedan dio nezaposlenih žena. Nažalost, još uvijek ih mnogo čeka posao", kaže Dušica Runić, načelnica Općine Drvar (SNSD).

Uz osiguranje egzistencije, tvornica ovim ženama znači puno više. Ispunjene su, osjećaju se korisno, a nekima je to i prvo zaposlenje.

"Četrdeset godina na birou i sad sam dobila posao. Prezadovoljna sam, uslovi su idealni", priča Brankica Dodig.

"Presretna sam što je ovo otvoreno u Drvaru. Konačno normalan ženski kolektiv. Radila sam u Bačkoj Palanci 18 godina, drago mi je što je ovdje otvoreno takvo nešto tekstilno za ove naše žene", kaže Mirjana Karanović.

"Za žensku radnu snagu veliki prioritet, lično za žene, a za Drvar je baš veliki prioritet za privredu. Šta da vam kažem, baš sam srećna", ističe Dijana Grahovac.

Prvi je to pogon "Yumca" izvan Srbije, tržište je osigurano jer radi namjensku proizvodnju za vojsku, policiju, poštu i druge subjekte, a u dogledno vrijeme planiraju uvesti i drugu smjenu u Drvaru što bi značilo posao za dodatnih 100 radnica.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti