Džindić: Potreban zakon o električnoj energiji i plinu na nivou BiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Džindić: Potreban zakon o električnoj energiji i plinu na nivou BiH

Mi smo na nivou prošle godine proizveli polovinu električne energije iz obnovljivih izvora energije, ali za domaću potrošnju, rekao Džindić.

18.01.2020. 12:39 / Izvor: Avaz.ba

Nermin Džindić, ministar energije, industrije i rudarstva FBiH, kazao je da BiH, odnosno Federacija neće ugasiti termoelektrane niti rudnike, kako je to na tematskoj sjednici Parlamenta FBiH predlagao direktor Energetske zajednice Janez Kopač.

Dovoljne količine

"Nama je samo problem što imamo blokove stare više od 50 godina i što ovi blokovi ne ispunjavaju nikakve uvjete. Njih moramo ugasiti i napraviti alternativne blokove koji će nadomjestiti dovoljnu količinu električne energije za domaću potrošnju. To je kraj priče što se tiče termoelektrana i rudarenja.", kazao je Džindić.  

Zalažući se za obnovljive izvore energije, kako ističe ministar, Kopač je kazao da se u ovom trenutku nigdje u EU ne grade termoelektrane. Istina je da se dvije grade u Poljskoj i bit će najveće u Evropi.

Ipak, kako ističe, Federacija ima plan prestrukturiranja kompletnog elektroenergetskog sektora.

"Taj dokument je u parlamentarnoj proceduri. Kada bude usvojen, rudnici će morati svesti proizvodnju na onu količinu koja će biti dovoljna da se dobije električna energija za domaću potrošnju.", rekao je Džindić.

Što se tiče obnovljivih izvora energije, koje potencira Energetska zajednica, BiH investira onoliko koliko može.

"Mi smo na nivou prošle godine proizveli polovinu električne energije iz obnovljivih izvora energije, ali za domaću potrošnju. Dakle, ono što treba za Federaciji za domaću potrošnju, mi već proizvodimo 50 posto, vjetar, hidro... I s tog stanovišta već smo u puno boljoj poziciji nego mnoge evropske države.", naglasio je Džindić.

S tim u vezi, kaže da će biti realizirani i mnogi projekti, a jedan od njih je i vjetropark "Podveležje".

Također, tu je i izgradnja hidroelektrane Vranduk, dvije hidroelektrane na Bosni - Janjići i Kovaniči, a radi se i studija za i najveću hidroelektranu u BiH koja treba biti izgrađena na Drini u Goraždu.

Što se tiče ispunjenja obaveza prema Energetskoj zajednici, Džindić ističe da je Federacija ispunila 80 posto, a RS 40.  

"Zaključci usvojeni u Parlamentu FBiH osigurat će da se otkoči svaki zastoj koji se desi u ispunjavanju ostatka naših obaveza. Trenutno najveći problem, odnosno zastoj je to što nije usvojen zakon o električnoj energiji i plinu na državnom nivou. Mi smo kroz zaključak Parlamenta zamolili Vijeće ministara da usvoje taj zakon.", dodao je Džindić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti