Osnovana Inženjerska komora Federacije BiH (VIDEO)

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Osnovana Inženjerska komora Federacije BiH (VIDEO)

Osnivačka skupština Inžinjerske komore FBiH održana je u okviru četvrte naučno-stručne konferencije o značaju razvoja tehnike, tehnologije, inovatorstva, inovativnosti i informacionih tehnologija INN&TECH.

24.01.2020. 07:39 / Izvor: Fena

Inženjerska komora Federacije BiH, čiji je cilj unapređenje rada i statusa inženjerske struke, osnovana je jučer u Sarajevu. Osnivačka skupština Inžinjerske komore FBiH održana je u okviru četvrte naučno-stručne konferencije o značaju razvoja tehnike, tehnologije, inovatorstva, inovativnosti i informacionih tehnologija INN&TECH.

Usvojeni su pravilnik i poslovnik o radu Skupštine, te izabran privremeni saziv Upravnog odbora koji će se dopunjavati kako se budu formirale sekcije Inžinjerske komore, a Erdal Trhulj je izabran za predsjednika. Članovi Komore su inženjeri građevine, arhitekture, mašinstva, saobraćaja, elektrotehnike, IT, šumarstva, metalurgije, hemije, geologije, rudarstva, geodezije, poljoprivrede i prehrambene tehnologije te drugih profila.

Ideja o formiranju Inženjerske komore, kako je kazao član Inicijativnog odbora i predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić, postoji već dugi niz godina, posebno imajući u vidu da inženjerska struka u BiH neorganizovana i da poslovi u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, projektovanja, izgradnje objekata i drugih oblasti značajnih za planiranje i izgradnju, zaštite opštih i pojedinačnih interesa u obavljanju poslova u inženjerskim djelatnostima, nisu u cjelosti sistemski uređeni i postoje mnogi problemi s kojima se inženjerska struka susreće.

"Mi inženjeri volimo da kažemo da smo konkretni i da se naše djelovanje može nacrtati matricom, a dosad jedino inženjerska struka nije imala komoru. U Privrednoj komori Federacije BiH smo radeći kroz naše industrijske sekcije i udruženja spoznali problematiku kompanija, ali i pojedinaca, inženjera posebno kada je riječ o licencama, zakonodavnom okviru i drugo", kazao je Jašarspahić za Fenu dodajući da će Inženjerska komora djelovati kao strukovna asocijacija unutar Privredne komore FBiH. Najveći problemi s kojima se ova struka suočava, prema njegovim riječima, odnose se na nedovoljnu uređenost sistema u vezi priznavanja licenci, polaganja stručnih ispita i sl., a novoosnovana komora će omogućiti kontinuiranu edukaciju u svakoj od sekcija koje će biti formirane u narednom periodu.

"Veliki broj mladih ljudi inžinjera prijavljenih za ovu osnivačku skupštinu pokazuje da imamo inženjera i da oni žele da podijele svoje znanje i iskustvo. Na ovaj način i mi u Privrednoj komori dobijamo najveću bazu esperata. Najvjerovatnije ćemo kasnije ići ka nekoj digitalnoj formi, jednom posebnom web portalu i forumu gdje će biti moguće prezentirati svoje radove, nuditi usluge, kao i interaktivnu bazu ponude i potražnje", dodao je Jašarspahić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti