Počela javna kampanja 'Mediji za građane – građani za medije'

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Počela javna kampanja "Mediji za građane – građani za medije"

U Bosni i Hercegovini danas je počela javna kampanja “Mediji za građane - građani za medije” koju provodi Mediacentar Sarajevo. Počela javna kampanja ‘Mediji za građane – građani za medije’

25.01.2020. 09:11 / Izvor: Akta.ba

U Bosni i Hercegovini danas je počela javna kampanja “Mediji za građane - građani za medije” koju provodi Mediacentar Sarajevo. Kampanja ukazuje na važnost profesionalnog novinarstva koje služi javnom interesu svih građana i građanki. Učesnici kampanje, istaknuti novinari i novinarke, upozoravaju na prijetnje profesionalnom novinarstvu, objašnjavaju bitne aspekte novinarskog rada, te pojave koje doprinose stvaranju zabluda o medijima i gubitku povjerenja u njihov rad.

Oni podsjećaju, između ostalog, na principe profesionalnog novinarstva i ulogu novinara u društvu; objašnjavaju karakteristike istraživačkog novinarstvai fact-checkinga;odgovaraju na pitanja šta je dobar intervju; šta bi trebala biti prava uloga javnog servisa; zašto je važno znati kako se mediji finansiraju i u čijem su vlasništvu; kako društvene mreže utiču na novinarstvo. Ukazuju, takođe, na učestale prijetnje i fizičke napade na novinare, kao i izostanak adekvatnih reakcija policije, pravosuđa i javnosti, te posebno upozoravaju na položaj žena u medijima.

Učesnici i učesnice kampanje su: Aladin Abdagić, Borka Rudić, Dalibor Tanić, Dragan Bursać, Duška Jurišić, Emela Burdžović Slipičević, Katarina Panić, Maja Nikolić, Marina Riđić, Medina Šehić, Mubarek Asani, Semir Mujkić, Štefica Galić, Tomislav Đurić i Vildana Selimbegović.

Kampanja daje doprinos medijskoj i informacijskoj pismenosti u BiH edukacijom o vrijednostima na kojima se zasniva profesionalno novinarstvo, podizanjem svijesti o važnosti slobode medija i ulozi koju građani mogu imati u zalaganju za nju, te podsjećanjem na potrebu kritičkog pristupa medijskim sadrżajima.

Novinari su glas javnosti. Oni postavljaju pitanja u ime građanai građanki i istražuju teme od javnog interesa kako bi društvu osigurali tačne, potpune, nepristrasne i pravovremene informacije. 

Kampanja je dio regionalnog projekta “Mediji za građane – građani za medije“ i istovremeno se odvija u pet zemalja regije (Albanija, BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti