BiH kroz postupke javnih nabavki godišnje gubi do 500 miliona KM

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH kroz postupke javnih nabavki godišnje gubi do 500 miliona KM

Miraščija je dodao da će u 2020. fokus monitoringa javnih nabavki biti na svrsishodnosti, zbog činjenice da je riječ o izbornoj godini.

08.02.2020. 10:09 / Izvor: Fena

Postupci javnih nabavki u BiH su netransparentni, neravnopravno tretiraju te diskriminiraju učesnike u postupku, ne potiču aktivnu i fer konkurenciju,a neefikasni su i neekonomični, pokazuju glavni nalazi projekta "Da javne nabavke postanu javne" koji su predstavljeni u petak u Sarajevu.

Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH izjavio je na pres-konferenciji da Bosna i Hercegovina godišnje gubi ogromne iznose javnih sredstava kroz postupke javnih nabavki, a procjenjuju su na četiri do pet stotina miliona KM.

Naveo je da se kršenje Zakona o javnim nabavkama ponavlja u svim fazama postupka, te da taj zakon krše ugovorni organi na svim nivoima vlasti.

"Veliko je nepovjerenje privrednih subjekata, odnosno ponuđača u sistem javnih nabavki i primjetna je kartelizacija tržišta javnih nabavki", istakao je Miraščija.

Miraščija je dodao da će u 2020. fokus monitoringa javnih nabavki biti na svrsishodnosti, zbog činjenice da je riječ o izbornoj godini.

"Indikativno je da budžeti za javne nabavke u izbornim godinama rastu za više od 50 posto", naglasio je Miraščija.

Aleksandar Draganić iz Agencije za razvoj preduzeća Eda rekao je da je u postupcima javnih nabavki u BiH i dalje mala konkurencija, te da veliki broj pokrenutih postupaka bude poništen uz argumentaciju da "nijedna zaprimljena ponuda nije prihvatljiva".

"Među glavnim narušavanjima Zakona o javnim nabavkama su "skrojene" tehničke i druge karakteristike predmeta nabavke, kao i "skrojeni" tehnički i finansijski uslovi na strani ponuđača", potcrtao je Draganić.

Dodao je da su prisutni i nerealno visoki zahtjevi u pogledu garancija i obezbjeđenja, propisivanja minimalnih rokova kod kompleksnih nabavki, te su česte izmjene planova javnih nabavki, kao i uvođenje novih nabavki.

Aleksandra Martinović iz Transparency Internationala BiH potcrtala je da je ukupna vrijednost praćenih postupaka u 2019. viša od 1,8 milijardi KM, te da je uočeno bolje poštovinje zakona nego prethodnih godina, ali i dalje ima primjera kritičnih praksi.

Učesnici u projektu "Da javne nabavke postanu javne" su Fond otvoreno društvo BiH, Transparency International BiH, Udruženje "Tender" Banja Luka, Agencija za razvoj preduzeća Eda i Media Centar Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti