Nacrti zakona za regulaciju medijskog vlasništva i tržišta oglašavanja u BiH

17.12.2018. 13:54 / Izvor: Fena
Nacrti zakona za regulaciju medijskog vlasništva i tržišta oglašavanja u BiH

Nacrt zakona o javnosti vlasništva i zaštiti medijskog pluralizma u BiH i Nacrt zakona o oglašavanju u BiH trebalo bi da budu upućeni u parlamentarnu proceduru.

Nacrti zakona za reguliranje transparentnosti medijskog vlasništva, pluralizma informacija i oglašivačkog tržišta u Bosni i Hercegovini prezentirani su danas na završnoj konferenciji projekta 'Mediji i javni ugled', koji financira EU u BiH i sufinancira Ambasada SAD u BiH.

U ime konzorcija koji provodi taj projekt Samra Lučkin kazala je novinarima prije skupa da je namjera tih zakona javnosti omogućiti bolje i objektivnije informacije, slobodnije izvještavanje medija, omogućiti zaštitu novinara u obavljanju zadataka, a medijima da se ravnopravno bore na tržištu i u konačnici poveća prihod medija u BiH.

"Daju i preporuku za jačanje mjera samoregulacije. Ne samo u smislu Vijeća za štampu, kodeksa i drugog nego i u samoregulaciji u oglašivačkoj industriji koja će uključiti i medije, oglašivače i same agencije", kazala je.  

Projašnjava da konzorcij čine Udruženje novinara BH novinari, Fondacija Mediacentar, Vijeće za štampu i online medije u BiH TE NVO JaBiHuEU, a izradu tih zakona okarakterizirala je kao nešto što BiH čeka na putu prema evropskim integracijama.

Direktor Hayat TV Elvir Švrakić smatra da su ti zakoni potrebni i nada se da će (nakon što budu usvojeni i primjenjeni) biti povećan ugled medija u ovom društvu.

Resorni državni ministar Ismir Jusko istaknuo je važnost suradnje državnih institucija, vladinih i nevladinih organizacija u donošenju posebno zakonskih rješenja, a dokaz za to su tekstovi zakona o kojima je bilo riječi na današnjem skupu u Sarajevu.

"Radi se o zakonima koji će sigurno promijeniti dosta stvari u medijskom prostoru. Sve što je produktivno i može imati pozitivan ishod na terenu, potrebno je podržati", naglasio je.

Za program menadžera za razvoj civilnog društva Delegacije EU u BiH Vladimira Pandurevića bitno je da su u izradi nacrta zakona sudjelovali medijski praktičari, koji znaju šta je to potrebno u sektoru medija u BiH.

"Mi smo ih u tome podržali. Ništa nas ne sprječava da usvajamo evropske standarde i prije nego uđemo u Evropsku uniju, ako su kvalitetni i bolji od onoga što trenutno imamo", poručio je.  

Nacrt zakona o javnosti vlasništva i zaštiti medijskog pluralizma u BiH i Nacrt zakona o oglašavanju u BiH trebalo bi da budu upućeni u parlamentarnu proceduru.

Projekt 'Mediji i javni ugled' pokrenut je sredinom 2016. u cilju promoviranja transparentnostri medijskog vlastištva i legitimnih obrazaca finansiranja medija i oglašavanja u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti