Pametnim planiranjem do fabrike bez papira

31.01.2020. 14:16 / Izvor: Akta.ba

Preko 99 posto kompanija u Europi uklučujući i autoindustriju za napredno planiranje koriste Excel. Međutim Excel nije uvijek pravo rješenje.

Preko 99 posto kompanija u Europi uklučujući i autoindustriju za napredno planiranje koriste Excel. Međutim Excel nije uvijek pravo rješenje, kazao je Darko Spasojević iz M&I Systems, Banja Luka BiH u stručnom izlaganju „Da li je Industrija 4.0 moguća bez rješenja za napredno planiranje i terminiranje“ u okviru konferencije PIT (Proizvodnja-industrija-tehnologija) Hercegovina 2020  koja se održana jučer u Mostaru.

On smatra kako je teško ostvariti cilj Industrije 4.0 kad oko 99 posto evropskih proizvodnih kompanija, uključujući svjetski poznate korporacije, planiraju proizvodnju s ERP-om - zajedno s Excelom, papirom i olovkom.

Excel jeste fantastičan alat, smatra on ali u domenu planiranja i terminiranja proizvodnje nije uspio odgovoriti na pitanja koja su nam bila potrebna prije pet-deset godina, naročito kada govorimo o indsutriji 4.0.

On nije mogao da riješiti problem sinhronizacije procesa, vrijeme proizvodnje, nivo zaliha i kapacitiranje resursa.

Stoga smatra kako u svim digitalizacijama i umrežavanju, vrlo detaljan sistem planiranja proizvodnje predstavlja mozak fabrike, pri čemu su svi organi kompanije usklađeni sa ispunjavanjem svojih aktivnosti na vrijeme. U slučaju nedostatka ili neadekvatne metode planiranja proizvodnje, nastaju najskuplje vrste otpada.

Ovo je idealna alat koji povezuje proizvodnju sa prodajom i sa nabavkom sa druge strane.

Rekao je kako su prednosti ulaganja u APS rješenja brojna. Sa ERP-om i dodatkom APS i MS rješenjem moguće je imati fabriku bez papira i plan koji će biti optimizovan.

„Ovo je projekat koji ima svoju cijenu, ali sa druge strane smanjuje rizik poslovanja“, kazao je Spasojević, navodeći kako proizvode, rješenja i usluge M&I Systemsa koristi dosta kompanija u BiH među kojima je Argeta, Arcelor Mittal Prijedor, Banjalučka pivara, Optima Grupa, Rafinerija ulja Modriča, Swisslion IAT Trebinje, Arcelor Mittal Zenica, MolsonCorse BIH, Lactalis BIH, Inmer Gradačac, Boksit Milići, Mlijekoprodukt K. Dubica, Pošte RS, Fond PIO RS, Venera Banja Luka, JFDZ RS, Sladaboni Banja Luka i dr.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti