Socijalnim aktivizmom i znanjem do socijalnog poduzetništva

01.02.2020. 08:09 / Izvor: Akta.ba
Socijalnim aktivizmom i znanjem do socijalnog poduzetništva

Saradnja ima za cilj sprovođenje edukativnih aktivnosti koje imaju teorijsku, praktičnu i razvojnu dimenziju.

U Sarajevu je, 24.1.2020. godine, potpisan Memorandum o saradnji između Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Crvenog križa općine Centar Sarajevo, koji će doprinijeti razmjeni znanja i iskustava, ali i zajedničkom učešću u društveno korisnim projektima.

Saradnja, koja je planirana na nekoliko polja: program stažiranja, gostujuća predavanja, treninzi, istraživački radovi, te društveno odgovorno poslovanje, ima za cilj sprovođenje edukativnih aktivnosti koje imaju teorijsku, praktičnu i razvojnu dimenziju.

„Veliko je zadovoljstvo što smo dobili priliku da ozvaničimo saradnju sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu. Osnovna ideja ovog partnerstva jeste da, Crveni križ, kao nevladina, dobrotvorna i humanitarna organizacija, pokuša iznaći dodatna sredstva za finansiranje svoje socijalne djelatnosti. U Kontekstu socijalnog poduzetništva Crveni križ je socijalno orijentisana ustanova, ali joj nedostaje poduzetnička dimenzija. Iskreno se nadamo da ćemo uz pomoć stručnjaka sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu kreirati okvir poduzetničke djelatnosti u kojem ćemo moći, na djelotvoran način i u skladu sa zakonom, ostvariti određene profite, koje bismo reinvestirali u socijalno poduzetništvo“, izjavio je dr. Bakir Nakaš, predsjednik predsjedništva Crevnog križa općine Centar Sarajevo.

„Ekonomski fakultet u Sarajevu je poznat kao institucija koja rado sarađuje sa javnim i privatnim sektorom, ali i nevladninim i društvnim organizacijama. Do sada smo potpisali i realizirali saradnje sa brojnim institucijama iz različitih sektora društva, samo kako bi naši studenti i nastavnici imali priliku dobiti širu sliku o tome kako ono što nauče u teoriji tokom studiranja zapravo funkcioniše u realnom svijetu. Crveni križ je ugledna i tradicionalno prepoznata socijalna institucija, koja saradnjom sa našim Fakultetom želi razviti i implementirati projekte iz oblasti socijalnog poduzetništva. Zadovoljstvo nam je što imamo priliku sarađivati i sa ovakvim organizacijama i pružiti našim studentima i zaposlenicima mogućnost sticanja dodatnih znanja i učešća u socijalnom aktivizmu, koje je vrlo važno za svakog pojedinca i društvo u cjelini“, izjavila je prof. dr. Jasmina Selimović, dekanica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Korist od ove saradnje se ne odnosi samo na Crveni križ, koji će imati pomoć ekonomskih stručnjaka pri utemeljenju i izradi samoodrživih projekata, i Ekonomski fakultet, koji će dobiti pristup novim partnerima u istraživanju, već i na društvo u cjelini, pri čemu su dalji razvoj znanja i djelovanja, te socijalni aktivizam naročito relevantni.

Crveni križ, kao humanitarna organizacija, u Bosni i Hercegovini djeluje više od 100 godina. Crveni križ obuhvata djelatnosti programe i prjekte iz oblasti socijalne brige, prve pomoći, kućne njege, briga o starima, njega nemoćnih, i sl.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti