Da bi imali 100 KM u FBiH morate zaraditi 222 KM, a u RS-u 194

01.02.2020. 11:25 / Izvor: Oslobođenje
Da bi imali 100 KM u FBiH morate zaraditi 222 KM, a u RS-u 194

Poreski obveznik u Republici Srpskoj mora da zaradi 194 marke da bi kupio 100 maraka proizvoda. U Federaciji BiH obveznik mora da zaradi 222 KM za 100 maraka proizvoda.

Poreski obveznik u Republici Srpskoj mora da zaradi 194 marke da bi kupio 100 maraka proizvoda. U Federaciji BiH obveznik mora da zaradi 222 KM za 100 maraka proizvoda.

Ovo je pokazala analiza stope opterećenja prosječnog poreskog obveznika za zemlje u okruženju i prema toj analizi Bosna i Hercegovina se nalazi na samom dnu, a od nas je bolja i Sjeverna Makedonija, u kojoj poreski obveznik mora da zaradi 188 KM ako želi da potroši stotinu maraka.

BiH na začelju

"Računica je jednostavna: od zarađene 194 marke, Srpskoj idu 94, a obvezniku 100 KM. Od zarađenih 222 KM, FBiH dobija 122, a obvezniku u ovom dijelu BiH ostaje stotinu maraka, s tim što ta računica nije u potpunosti tačna, jer u FBiH postoje neke olakšice koje ne postoje u RS-u. Što su građani bogatiji, država uzima više. Što su siromašniji, to su i izdvajanja za državu manja", naglasio je za Oslobođenje predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a Saša Trivić.

On dodaje da poreska opterećenja zavise od bogatstva građana. Trivić ističe da je prema tim pokazateljima Bosna i Hercegovina na začelju ekonomske kolone.

"Ta opterećenja obuhvataju PDV, porez na dohodak i zbirnu stopu doprinosa. Prošla godina je bila bolja i od 2018. i od 2019, ali je 2018. godina bila izuzetno loša. Treba voditi računa i o tome da je u Evropi ovaj procenat oporezivanja daleko veći. U Sloveniji je porez na dohodak 25-30 odsto", rekao je Trivić.

U Centru za politike i upravljanje kažu da prosječne bruto plate i u RS-u i u FBiH pokazuju da je opterećenje rada u našoj zemlji previsoko. U regionalnim okvirima Bosna i Hercegovina je treća u regionu prema neto iznosima kada je riječ o visini dohodaka.

"Poslodavci u FBiH na neto platni iznos moraju isplatiti još približno toliko u ukupnim bruto izdacima. U kombinaciji sa smanjenjem tekućih Vladinih izdataka proširenjem poreske baze, a kako bi se uključilo više izvora prihoda, poboljšanjem efikasnosti u zdravstvenim i penzionim sistemima i zamjeni dijela finansiranja drugim izvorima prihoda - bosanskohercegovačka ekonomija može postići toliko željeni oporavak", istakli su nedavno u Centru.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i poslanik PDP-a Jelena Trivić za Oslobođenje kaže da je predložila zakon o smanjenu poreskog opterećenja rada RS-a i dodaje da je entitetska Vlada taj zakon odbila.

Važniji su helikopteri

"Tim zakonom je bilo objašnjeno šta bi koji fond eventualno izgubio, ali bi došlo do rasta poreskog prihoda. Ponudila sam konkretno rješenje, ali je ono odbijeno. Predložila sam i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, kojim je propisano povećanje stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok bi stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje bila smanjena. I to je odbijeno", naglasila je Trivić.

Ovakvo ciljano opterećenje, dodala je ona, često su isticali i predstavnici poslovne zajednice, ali je očigledno, kaže Trivić, da je vlastima bitnija kupovina novih helikoptera i limuzina u odnosu na poresku politiku. Trivićeva podsjeća da Bosnu i Hercegovinu uskoro očekuje i povećanje PDV-a, a to je, smatra ona, ujedno najbesmisleniji potez vlasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti