Kontramjerama moguće zaštititi domaću proizvodnju​

04.02.2020. 07:59 / Izvor: SRNA
Kontramjerama moguće zaštititi domaću proizvodnju​

Uvođenje kontramjera jedan je od načina za zaštitu domaće proizvodnje, za koju mora postojati saglasnost nadležnih institucija

Uvođenje kontramjera jedan je od načina za zaštitu domaće proizvodnje, za koju mora postojati saglasnost nadležnih institucija, kažu u Privrednoj komori Republike Srpske.

Portparol Komore Vladimir Blagojević rekao je Srni da kontramjere mogu biti uvedene kada se u praksi pojavi problem da se domaćim proizvođačima uvedu mjere zabrane izvoza. 

On je podsjetio na problem izvoza mlijeka iz BiH u Hrvatsku, od prije nekoliko godina, kada su uvedene kontramjere, zbog čega je, kako kaže, Hrvatska popustila.

Blagojević smatra da sve mjere moraju za cilj imati zaštitu domaće proizvodnje, ali da postoje i određeni remetilački faktori koji na to utiču. 

On je naglasio da je u okviru Cefta sporazuma definisana mogućnost zaštite domaće proizvodnje, odnosno uvođenje mjera - ukoliko se utvrdi da postoji direktna ugroženost domaćih proizvoda. 

"Međutim, to u praksi nije zaživjelo iz različitih razloga i nikada se nisu povukle takve mjere koje bi zabranile uvoz proizvoda koji ugrožavaju domaće. To znači i da su značajan segment u tome imali i uvoznički lobiji", pojasnio je Blagojević. 

Prema njegovim riječima, problem je što se ne štiti domaće tržište, na kojem, upravo zbog nekontrolisanja, postoji situacija da su domaći proizvođači direktno pogođeni velikom i nelojalnom konkurencijom iz uvoza. 

"Mnogi proizvodi koji dolaze na naše tržište, s obzirom na to da imamo slobodnu trgovinu, dodatno su stimulisani od zemalja iz kojih stižu. To direktno utiče na konkurentnost naše privrede jer zbog toga ti proizvodi imaju daleko povoljnije cijene u odnosu na domaće", naveo je Blagojević. 

Blagojević je rekao i da je često sporan kvalitet proizvoda iz uvoza, što potvrđuje i činjenica da su proizvodi koji su povučeni sa domaćeg tržišta, po pravilu, bili inostrani. 

Tehnički direktor Fabrike obuće "Bema" Banjaluka Marinko Umičević rekao je Srni da podržava nastojanja predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca, kao i nadležne u Republici Srpskoj u zaštititi domaće proizvodnje.

Umičević je naveo da od trenutka kada je Kosovo uvelo takse na proizvode iz Srbije i BiH, Cefta više ne postoji. 

"Ne znam zbog čega se to gura pod tepih? Moramo da vidimo šta dalje da učinimo", rekao je Umičević.

On je naglasio da je BiH "okupirana od EU" i da, ukoliko želi da zaštiti domaću proizvodnju, mora uvesti takse na robu koja se uvozi sa Zapada. 

"Međutim, oni to ne dozvoljavaju i njihova roba ovdje ulazi bez barijera i ikakve kontrole", ukazao je Umičević.

Umičević je pojasnio da je, sa druge strane, u EU teško izvesti robu iz BiH zbog mnogobrojnih barijera, te da, dok god je u BiH visoki predstavnik i drugi predstavnici međunarodne zajednice - to neće biti moguće. 

"Nama Zapad ne da da naša roba bude konkurentna i neće dozvoliti da mi ekonomski ojačamo, jer u tom slučaju neće moći da prodaju svoju robu", smatra Umičević.

Govoreći o uvozničkim lobijima, Umičević je rekao da, ukoliko postoji država, taj problem može jednostavno da se riješi i zaštiti domaća proizvodnja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti