Uspješna prezentacija trebinjskih vinara u Milanu

04.02.2020. 12:19 / Izvor: Akta.ba
Uspješna prezentacija trebinjskih vinara u Milanu

Proteklog vikenda u prestižnom hotelu West in Palace u Milanu održana je prezentacija trebinjskih vinarija.

Proteklog vikenda u prestižnom hotelu West in Palace u Milanu održana je prezentacija trebinjskih vinarija u organizaciji AIS Milano i AIS Lombardia u koordinaciji njihovog poznatog somelijera Adriane Licciardello.

Na ideju da organizuje ovu degustaciju Adriana je došla ljetos nakon posjete hercegovačkom vinogorju i trebinjskim vinarima. Željela je da svoja pozitivna iskustva sa juga Hercegovine prenese Italijanskoj publici.

Na ovoj prezentaciji predstavljeno je 8 vina iz pet trebinjskih vinarija: Podrumi Vukoje 1982, Vinarija Anđelić, Podrumi Berak, Podrumi manastira Tvrdoš i Podrumi Runjevac. U tročasovnoj prezentaciji brojni vinski novinari, publicisti, restorateri, somelijeri, hotelijeri, njih više od 70, upoznali su se sa autohtonim sortama Hercegovine vrancem i žilavkom, istorijom hercegovačkog vinarstva, tradicijom, običajima i gastronomijom trebinjskog kraja.

O svojim vinima pričali su Radovan Vukoje, Milica Anđelić, Aleksanar Berak, Tihomir Kuduzi Jovo Runjevac uz koordinaciju i prevod Gordane Radovanović.

Na ovom događaju prisustvovao je i predsjednik AIS Lombardie Hosam Eldin koji je istakao hercegovački region, a posebno trebinjska vina kao nove zvijezde "vinskog mediterana“ o kojima će se i u budućnosti pričati.

Na koncu ove divne vinske večeri generalni konzul Bosne i Hercegovine u Milanu Dragan Mihaljević zahvalio se organizatorima prezentacije vina AIS Milan i AIS Lombardie i pozvao sve prisutne da posjete Bosnu i Hercegovinu i Trebinje, te da se na licu mjesta uvjere u kvalitet proizvodnje vina i ljepote naše zemlje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti