Mirela Gruenther-Đečević: SOS Dječija sela godišnje pomogne oko 800 kompanija

06.02.2020. 09:03 / Izvor: Akta.ba
Mirela Gruenther-Đečević: SOS Dječija sela godišnje pomogne oko 800 kompanija

SOS dječija sela BiH kroz različite programe svakodnevno brinu o više od 1.000 djece.

SOS dječija sela BiH kroz različite programe svakodnevno brinu o više od 1.000 djece.Topli dom djeca dobijaju zahvaljujući donacijama plemenitih ljudi ali i brizi SOS roditelja. Prošle je godine na funkciju nacionalne direktorice imenovana Mirela Gruenther-Đečević.

U razgovoru za portal Akta.ba kaže da svaki novi početak sam po sebi predstavlja određeni izazov, ali kako je sigurna da svojim znanjem i dosadašnjim iskustvom može doprinijeti razvoju SOS Dječijih sela BiH, prvenstveno kada je u pitanju položaj djece i mladih koji odrastaju bez roditeljske brige.

I u svojim ranijim profesionalnim angažmanima bila je, između ostalog, orjentirana na aktivnosti koje su se odnosile na ranjive kategorije društva, te strateški razvoj civilnog društva a, sa druge strane, pridružila se zaista velikom i ozbiljnom sistemu, koji i lokalno i globalno ima veliki broj profesionalaca koji jako posvećeno rade svoj posao, što mi je svakako velika podrška u mom svakodnevnom radu. 

Dolaskom na funkciju nacionalne direktorice SOS Dječijih sela u BiH, na šta ćete se posebno fokusirati? Jesu li u planu nove aktivnosti SOS programa za mlade?

- Fokus mog djelovanja biće usmjeren na naša strateška opredjeljenja, a to je osiguravanje najbolje brige djeci bez roditeljskog staranja, podrška mladima iz aleternativnih oblika brige u procesu osmostaljenja, te zaštita i podrška djeci i porodicama u potrebi. Trenutno pružamo alternativnu brigu za 223 djece i mladih bez roditeljskog staranja i podržavamo 890 djece i mladih iz 332 porodice koje su u riziku od odvajanja, što uistinu traži posvećenost i ozbiljan rad. 

Program za mlade je svakako dijelom naše strategije. Produžavamo aktivnosti projekta trogodišnjeg projekta jačanja mladih koji smo implementirali u BiH. U naredne 3 godine svoje ćemo aktivnosti realizirat u okviru regionalnog projekta koji finansira Vlada SR Njemačke, a implementira se u saradnji sa Hermann Gmeiner fondom Njemačke. Projekat je usmjeren na poboljšanje životnih uslova mladih iz alternativne brige i mladih u socijalnoj potrebi u pet zemalja zapadnog Balkana, a sa ciljem njihove što bolje i uspješnije samoodrživosti i samostalnosti.

S kojim se problemima najčešće susrećete u poslovanju i čiju biste podršku istakli?

- SOS Dječija sela BiH su uistinu velika oreganizacija. SOS Dječija sela BiH su dijelom internacionalne federacije organizacije SOS Children's Villages International. Više od 70 godina internacionalnog i gotovo 26 godina iskustva u Bosni i Hercegovini, zaista su vrijedan kapital i nešto što obilato koristimo. Samo u BiH na dnevnoj osnovi pružamo neki vid podrške za gotovo 1.000 djece, mladih, roditelja i profesionalaca, a na globalnom nivou govorimo o milionskim brojkama. 

Jasno je da se javljaju izazovi u radu, kao što je to slučaj u radu bilo koje druge organizacije ili kompanije. Međutim, jasno definirani standardi, procedure i politike, posvećeni i stručni profesionalci, te podrška drugih kolega iz 136 zemalja svjeta u kojima naša organizacija djeluje, uvijek su garancija da će se svakom izazovu pristupiti izuzetno ozbiljno i u konačnici iznaći rješenje koje je uvijek u najboljem interesu djece i mladih o kojima brinemo. 

Mnoge uspješne kompanije u BiH prepoznaju vrijednost ulaganja u programe društvene odgovornosti. Koliki je broj kompanija koje su makar jednom pomogle SOS Dječijim selima?

- Društveno-odgovorne kompanije, koje prepoznaju kvalitet naše brige i programa koje realizujemo, naši su partneri i izuzetna podrška radu. Jako smo ponosni na činjenicu da na godišnjem nivou imamo oko 800 kompanija, koje se odluče, donirajući novac, svoje proizvode ili usluge, biti potpora našem radu. Među njima su male kompanije koje su u mogućnosti donirati samo jednom, srednja preduzeća koja se odluče donirati novce na mjesečnom nivou, te velike kompanije koje su u prilici pokriti godišnje troškove jedne SOS porodice. Dakle, iznosi donacija se kreću u rasponu od 10 do 40.000 KM, ali svaka od tih donacija je za nas jednako vrijedna i pomaže nam da  djeci bez roditeljskog staranja omogućimo djetinjstvo, bezbrižnost, uspomene, sigurnost, toplinu porodice, emotivne veze za cijeli život – u najkraćem, zdravo i sretno odrastanje i priliku za bolju budućnost!

Postoje li pozitivni primjeri iz prakse da su djeca nakon što odrastu i odu iz Dječijeg sela, pronašla zaposlenje u nekim od donatorskih kompanija?

- Jedan od izuzetno važnih ciljeva koji smo postavili pred sebe jeste i intenzivan rad u smjeru osnaživanja kapaciteta mladih, kako bismo osigurali da sutra budu što konkurentniji na tržištu rada. Izuzetno nam je važno i da mlade o kojima brinemo, a koji su u potrazi za zaposlenjem, učimo da samo svojim znanjem, vještinama i zalaganjem treba da zasluže priliku u nekoj kompaniji. Jako smo zahvalni na susretljivosti na koju smo naišli kod kompanija, među kojima su Bosnalijek, Messer, Orbico..., a koje su omogućile mladima u našoj brizi da odrade prakse ili sezonske poslove, te tako steknu neka nova znanja i iskustva, koja su im zasigurno bila od koristi kada su krenuli u potragu za zaposlenjem. Imamo i primjere gdje su mladi u konačnici uposleni u kompanijama, koje su ujedno i donatori naše organizacije, poput Binga, Hife, Raiffeisen banke..., ali gdje su njihovo obrazovanje, znanja i spremnost na rad bili odlučujući, a ne nužno njihov socijalni status. Upravo onako kako i treba biti!

 

SOS Dječija sela BiH finansiraju se najvećim dijelom iz donacija individualaca sponzora, kompanija, subvencije i sl. Ko sve može pomoći djeci i mladima koji odrastaju u SOS Dječjem selu i na koji način?

- SOS Dječija sela BiH su nevladina, neprofitna organizacija, što znači da se sasvim oslanjamo na podršku šire zajednice kako bi realizirali programe koji su usmjereni na rad sa djecom bez roditeljskog staranja, te djecu i porodice u potrebi. Potpora individualaca, kompanija, te institucionalna partnerstva koja sklapamo, naš su osnovni oslonac. 

Među našim dragim prijateljima su i penzioneri, koji od svojih skromnih penzija izdvoje marku ili dvije, srednjoškolci i studenti koji žele donirati svoje vrijeme i volontirati u nekom od programa, porodice koje znaju koliko je vremena, posvećenosti i novca potrebno uložiti u odgoj i obrazovanje djece, kompanije, koje svojim donacijama žele ulagati u djecu i mlade, njihovu bolju budućnost, ali na taj način u konačnici i u razvoj zajednice u kojoj posluju. Sarađujemo i sa drugim nevladinim organizacijama, ali i vladinim sektorom, a sve sa ciljem kreiranja povoljnih okolnosti u kojima će djeca bez roditelja, te djeca u potrebi odrastati. 

Model saradnje uvijek nastojimo prilagoditi i drugoj strani, poštujući svakako osnovne principe našeg rada, te koristim i ovu priliku da pozovem sve one koji su u prilici pridružiti nam se kao prijatelji i partneri naše organizacije da to i učine. Više informacija o našem radu, te načinima podrške mogu pronaći na www.sos-ds.ba

Kakvi su planovi da se SOS sela prošire i na druge gradove u Bosni i Hercegovini? 

- Iako su naši programi fizički locirani u nekoliko gradova, naše djelovanje je bilo usmjereno na područje cijele Bosne i Hercegovine, a tako će biti i ubuduće. Ostajemo predani misiji podrške djeci u BiH i svoje profesionalne napore u BiH želimo snažno fokusirati na zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja i osnaživanje porodica pod rizikom od razdvajanja, u skladu sa misijom naše Organizacije. 

Opredijeljeni smo ka strateškom djelovanju u smijeru stvaranja pravnog okvira i pretpostavki za uspostavu novog, kvalitetnijeg sistema koji će unaprijediti ekonomski i socijalni status djece, mladih, starih te porodica kao i doprinijeti boljem funkcioniranju i jačanju zajednice u kojoj živimo. Rado dijelimo svoju ekspertizu i gotovo 26-ogodišnje iskustvo, te radimo sa stručnjacima Centara za socijalni rad, kako bismo jačali njihove kapacitete i pomogli im u primjeni metodologija koje garantuju bolju zaštitu i kvalitetnije usluge za ranjive grupe stanovništva u BiH. Aktivno sudjelujemo i u uspostavljanju kvalitetnog sistema hraniteljstva u Bosni i Hercegovini, te u saradnji sa Ministarstvom za rad i socijalnu zaštitu Federacije BiH, vršimo obuku za certificiranje profesionalnih hranitelja u Bosni i Hercegovini.

S druge strane, kakav je ishod po pitanju vrtića u Goraždu?

- SOS Dječiji vrtić Goražde uspješno je predat na upravljanje Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje Grada Goražda. Djeca i roditelji su zadovoljni, a proces obrazovanja nije prekinut što je bio naš jedini interes i uslov u procesu pregovora sa Gradom Goražde. 

Program osnaživanja porodica, u okviru kojeg pružamo socijalnu, psihološku, edukativnu i materijalnu podršku 46 porodica sa 118 djece, još uvijek implementiramo na širem području Goražda. 

Organizacija SOS Dječija sela BiH dobitnik je prestižnog certifikata Poslodavac partner. Na koji način podstičete zaposlenike u profesionalnom razvoju?

- Izuzetno nam je važno da u sistemu podrške djeci bez roditeljskog staranja, te djeci i porodicama u potrebi imamo stručne i posvećene profesionalce, koji će na najbolji način moći osigurati najkvalitetniju brigu i funkcionisanje programa koje kao organizacija realizujemo. Utoliko smo orijentirani na podršku uposlenicima u njihovom profesionalnom razvoju, te svakog od uposlenika ohrabrujemo da bude dijelom različitih profesionalnih mreža, te da se kontinuirano educira u polju svog djelovanja. Vjerujemo da samo znanjem i profesionalnošću možemo osigurati da se djeca i roditelji razvijaju u željenom smjeru, ali i da budemo pouzdani partneri vladi Bosne i Hercegovine, kao i različitim mrežama nevladinih organizacija, čiji smo članovi. 

Razgovarala: Seida Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti