Novo Nordisk slavi 90. godišnjicu

18.02.2013. 15:26 / Izvor: eKapija.ba
Novo Nordisk slavi 90. godišnjicu

Novo Nordisk slavi 90 godina od početka liječenja prvih pacijenata inzulinima ove kompanije. Od tada se kompanija uvijek fokusirala na razvoj novijih i boljih lijekova za osobe s dijabetesom i danas je svjetski lider u oblasti liječenja dijabetesa.

Novo Nordisk slavi 90 godina od početka liječenja prvih pacijenata inzulinima ove kompanije. Od tada se kompanija uvijek fokusirala na razvoj novijih i boljih lijekova za osobe s dijabetesom i danas je svjetski lider u oblasti liječenja dijabetesa. Novo Nordisk obezbjeđuje lijekove za oko 23 miliona osoba s dijabetesom širom svijeta, a proizvodi približno 50% ukupne količine inzulina u svijetu.

U januaru 2013. god. Novo Nordisk je obilježio 15 godina od otvaranja predstavništva za Bosnu i Hercegovinu. Predstavništvo je otvoreno 1998. godine, a kapitalom matične kompanije 2009. godine osnovano je preduzeće Novo Nordisk Pharma d.o.o. sa sjedištem u Sarajevu i podružnicom u Banjaluci. Danas se tim kompanije Novo Nordisk u BIH sastoji od 16 stalno zaposlenih.

„Kada se danas osvrnemo na proteklih 15 godina, jako smo ponosni na to da je početkom rata u BiH Novo Nordisk odlučio da se pacijenti ni po koju cijenu ne smiju ostaviti na cjedilu i, u skladu s tim, Novo Nordisk je tokom čitavog rata bio jedina farmaceutska kompanija koja je kao humanitarnu pomoć slala svim svojim pacijentima u BiH kompletnu paletu svojih inzulina. Pomoć se nastavila i u periodu nakon rata, sve do uspostave organizovanog tržišta lijekovima. Novo Nordisk nije donirao samo inzuline, već i komore za njihovo lagerovanje, sisteme za kontrolu kvalitete, kompjutersku opremu, software itd“, kažu iz Novo Nordiska.

Nakon završetka rata Novo Nordisk je prvi krenuo sa sveobuhvatnom podrškom domaćim dijabetolozima i endokrinolozima u reformi dijabetološke službe. Sve aktivnosti rađene su u skladu sa standardima Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske dijabetološke fondacije. Ogromna energija i trud su uloženi u projekte kantonalnih programa za liječenje dijabetesa i D.C.R.P. (Diabetes Care Rebuilding Programme).

Danas, u saradnji sa relevantnim institucijama, kao što su ministarstva zdravstva i zavodi za javno zdravstvo, ekspertima iz oblasti dijabetologije, svim ostalim zdravstvenim profesionalcima, kao i udruženjima pacijenata, intenzivno rade na nastavku implementacije i nadogradnje projekata poboljšanja dijabetološke zaštite širom Bosne i Hercegovine.

„Posebno bismo pomenuli našu podršku višegodišnjim projektima kao što su „Diabetes mellitus u Republici Srpskoj“, „Ujedinjeni mijenjamo sliku dijabetes melitusa na području Tuzlanskog kantona“, „Ujedinjeni mijenjamo dijabetes u Brčko distriktu“, „Ujedinjeni mijenjamo dijabetes u Zeničko-dobojskom kantonu“, kao i projektu „Poboljšanje uslova u školama za djecu koja žive s dijabetesom na području Tuzlanskog kantona“ koji je započeo u januaru ove godine. Navedeni projekti na sveoubuhvatan pristup, kroz uspostavljanje registra oboljelih od dijabetesa, edukaciju zdravstvenih profesionalaca, edukaciju osoba s dijabetesom i njihovih bližnjih, te kroz prevenciju, rano otkrivanje i poboljšanje liječenja dijabetesa, nastoje odgovoriti na ogromne izazove koje nameće rastuća epidemija dijabetesa u našoj zemlji“, objašnjavaju iz ove kompanije.

Osim kroz podršu navedenim i sličnim projektima, Novo Nordisk u BiH i kroz druge aktivnosti nastoji podizati svijest o teretu koji dijabetes predstavlja za oboljele, njihove bližnje, zdravstveni sistem i društvo u cjelini, te o značaju prevencije, ranog otkrivanja i kvalitetnog liječenja dijabetesa. Pored obezbjeđivanja kompletnog i najsavremenijeg inzulinskog portfolija i pratećih elemenata za kvalitetno liječenje osoba s dijabetesom, intenzivno rade na organizaciji vrhunske edukacije medicinskog kadra, na organizaciji edukacije osoba s dijabetesom, opremanju dijabetoloških savjetovališta, obezbjeđenju podrške udruženjima osoba s dijabetesom u njihovom razvoju i boljem organizovanju.

Novo Nordisk je u Bosni i Hercegovini prepoznat, ne samo kao društveno odgovorna farmaceutska kompanija koja je svjetski lider u liječenju dijabetesa, nego i kao vrijedan i respektabilan partner u sveobuhvatnoj borbi protiv dijabetesa, a na dobrobit pacijenata i cjelokupnog društva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti