Privreda TK nastavlja uzlaznom putanjom: Izvoze u Njemačku, Sloveniju i Italiju

19.02.2020. 13:38 / Izvor: Akta.ba
Privreda TK nastavlja uzlaznom putanjom: Izvoze u Njemačku, Sloveniju i Italiju

Ono što je jako zanimljivo u ovom Kantonu je da broj obrta ima tendenciju rasta u zadnjih 10 godina.

Vlada TK i Ministarstvo privrede su prethodne godine plasirali kreditnu liniju za mala i srednja preduzeća i obrte te se očekuje da će se realizacijoin projekta ostvariti pozitivne efekte u privrednim subjektima posebno u proizvodnoj i proizvodno-uslužnoj djelatnosti. Radi se o projektu koji će privrednicima omogućiti dobijanje kredita sa kamatnom stopom od 2,86  posto (koje u potpunosti subvencionira Vlada TK), grejs periodom do 12 mjeseci, rokom otplate od šest godina i troškom obrade kredita u iznosu od 0,39 posto.

POMOĆ PRIVREDI

Kako su za poslovni portal Akta.ba kazali u Ministarstvu privrede KS privrednicima je na raspolaganju 27.150.000,00 KM kreditnih sredstava za privredne subjekte u proizvodnoj, proizvodno-uslužnoj djelatnosti i uslužnoj djelatnosti.

„Na ovaj način planirano je proširenje proizvodnih procesa u privrednim subjektima kojima budu odobrena sredstva od strane BBI banke što bi dovelo do povećanja broja zaposlenih osoba. Također, Vlada TK planira izdvojiti još 1.000.000 KM sredstava sa ESCROW računa za subvencioniranje kamata na kredite privrednim subjektima i u 2020. godini“, pojasnili su nam u Ministarstvu.

Također, Ministarstvo privrede je putem budžetske pozicije „Podrška razvoju Kantona" u 2019. godini dodijelilo iznos od 913.420,79 KM za 48 korisnika u okviru sljedećih šest projekata: subvencije MSP i obrtima za nabavku opreme i alata, subvencije za unapredenje i razvoj poslovnih zona na području TK, pokretanje poslovnih poduhvata, sufinansiranje razvojnih projekata iz EU i/ili drugih međunarodnih fondova, subvencije za podršku obrtničkim komorama i udruženjima. Ukupna ulaganja u navedene projekte, uključujući i vlastita, iznose 3.070.303,53 KM.

U 2020. godini očekujemo pozitivne efekte u smislu unapređenja proizvodnog procesa u 30 privrednih subjekata nabavkom opreme i alata, pokretanja biznisa od strane devet mladih nezaposlenih osoba, promocije poduzetništva i obrtništva u obrazovnim ustanovama, uspostave potrebne infrastrukture u poslovnim zonama. Pored toga, kod 48 korisnika sredstava koji upošljavaju 2.792 radnika, očekuje se otvaranje i novih 400 radnih mjesta“, kazali su u Ministarstvu.

Ministarstvo privrede je u 2020. godini planiralo i iznos od 1.500.000 KM za podršku privrednim subjektima putem budžetske pozicije Podrška razvoju Kantona za 2020. godinu pri čemu će se podržati programi usmjereni na razvoj poduzetništva i obrta, a time su usmjereni i na privredni razvoj Tuzlanskog kantona.

„U narednom periodu fokus Vlade TK i Ministarstva privrede će biti na osiguranju stabilnost i razvoju privrede Tuzlanskog kantona kroz realizaciju novih investicija i poticanje sektora poduzetništva, jačanje konkurentnosti sektora poljoprivrede i unapređenje prometne mreže i povezanosti Tuzlanskog kantona sa razvijenim tržištima“, navode u Ministarstvu.

Kako u ovom Kantonu znaju važnost privrede Ministarstvo ima uspostavljenu kontinuiranu saradnju sa Kantonalnom privrednom komorom Tuzla i Obrtničkom komorom TK posebno u realizaciji aktivnosti usmjerenih na jačanju internih upravljačkih kapaciteta MSP i obrta (organizacija seminara, edukacija, sajmova i sl.).

Pored toga, u okviru Kantonalnog odbora za razvoj koji čine predstavnici vladninog i nevladinog sektora, prati se realizacija strateških ciljeva i mjera te projekata iz Strategije razvoja Tuzlanskog kantona.

Ministarstvo privrede ostvaruje kontinuiranu saradnju i sa predstavnicima privrednog sektora, te zajedno sa privrednicima učestvuje u implementaciji projekata. Jedan od navedenih projekata implementiran tokom 2019.godine koje je cilj bio, osima promocije poduzetništva i obrta i jačanje saradnje obrazovnog i privrednog sektora je projekat „Promocija poduzetništva i obrta u obrazovnim institucijama". Pored partnerskih institucija (Kantonalna privredna komora Tuzla, Obrtnička komora TK, Pedagoški zavod TK, Institut za zavarivanje Tuzla i sl.) u projekat je bilo uključeno direktno i 15 obrazovnih institucija od čega 13 škola (šest osnovnih i sedam srednjih škola) i dva fakulteta (Mašinski fakultet i Fakultet Elektrotehnike) sa područja 10 općina TK. U projekat su direktno bili uključeni i predstavnici privrednog sektora tačnije 15 kompanija sa TK (10 MSP i 5 obrtnika) koji su omogućili posjete svom preduzeću za preko 430 učenika i studenata

RAST IZVOZA

Ovaj Kanton bilježi odlične izvozne rezultate. Prema trenutno raspoloživim podacima u 2018. godini u TK došlo je do povećanja izvoza, ali i uvoza. Izvoz u Tuzlanskom kantonu iznosi 1.729 mil. KM što je za 11,7 posto više u odnosu na prethodnu godinu, dok uvoz iznosi 1.942 mil. KM što je za 8,4 posto više u odnosu na 2017. godinu.

Također, Tuzlanski kanton ima i najveće učešće u izvozu Federacije BiH ima sa 21,9 posto, a povećanje izvoza zabilježeno je u skoro svim općinama Tuzlanskog kantona. Procenat pokrivenosti uvoza izvozom u TK iznosi 89,0 posto, a u FBiH 59,6 posto.

„U prvom polugodištu 2019. godine iz Tuzlanskog kantona ukupno je izvezeno proizvoda u vrijednosti od 904.746.000 KM što predstavlja rast od 5,7 posto u odnosu na izvoz istog perioda 2018. godine. Došlo je do rasta izvoza hrane i pića 36,4 posto, industrijskih materijala 8,5 posto i kapitalnih proizvoda 33,9 posto. Najznačajniji vanjskotrgovinski partneri Tuzlanskog kantona su Njemačka, Slovenija, Italija, Hrvatska i Austrija“, kažu u Ministarstvu, napominjući kako okosnicu razvoja Kantona predstavljaju mala i srednja preduzeća koja posluju na području Tuzlanskog kantona, a ostvaruju najveće prihode,  u oblasti trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala i oblasti prerađivačke industrije, te prijevoza i skladištenja i oblasti građevinarstva.

Također doprinos u pogledu broja zaposlenih na području Tuzlanskog kantona u 2018. godini u najvećoj mjeri ostvaruju mala i srednja preduzeća koja posluju u prerađivačkoj industriji, zatim slijede mala i srednja preduzeća koja posluju u djelatnosti trgovine na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikala, gradevinarstva te prijevoza i skladištenja. Od ukupnog broja malih i srednjih preduzeća na području Tuzlanskog kantona, najveći broj njih je sa područja grada Tuzla (37,9 posto), a zatim slijedi 11,5 posto MSP-a sa područja Gračanice, te 10,8 posto sa područja Gradačca.

RAST OBRTA

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku ukupan broj poslovnih subjekata u TK u 2018. godini iznosioje 21.045 i veći je za 503 ili 2,4 posto u odnosu na 2017. godinu. Broj poslovnih subjekata u TK učestvuje u ukupnom broju poslovnih subjekata u Federaciji BiH (110.536 ) sa 19,0 posto. Registrovan broj pravnih lica u TK iznosi 9.514, što je u odnosu na prethodnu godinu veći za 271 ili 2,9 posto. Broj registrovanih pravnih lica u TK učestvuje u ukupnom broju registrovanih pravnih lica u Federaciji BiH (59.199) sa 16,1 posto. Broj obrta u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2018. godini doživio je povećanje broja registrovanih obrta i iznosi 51.337 obrta što predstavlja 2.519 obrta više u odnosu na 2017. godinu (48.818 registrovanih obrta).

Broj registrovanih fizičkih lica - obrtnika u TK sa stanjem na dan 31.12.2018. godini iznosi 11.531 što je više za 232 ili 2,1 posto u odnosu na 2017. godinu. Broj registrovanih fizičkih lica - obrtnika u TK učestvuje u ukupnom broju registrovanih fizičkih lica - obrtnika u Federaciji BiH (51.337 ) sa 22,5 posto.

„Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, na području Tuzlanskog kantona u 2019. godini u Registar poslovnih subjekata upisano je 194 novoosnovana privredna subjekta i 832 poslovna subjekta - fizička lica (obrti), dok je na području Federacije Bosne i Hercegovine upisano 1.598 privrednih subjekata i 5.123 fizičkih lica odnosno obrta. Dakle, 12 posto novoosnovanih privrednih subjekata i 16 posto novoosnovanih obrta u FBiH je sa područja Tuzlanskog kantona“, kazali su u Ministarstvu..

Ono što je jako zanimljivo u ovom Kantonu je da broj obrta ima tendenciju rasta u zadnjih 10 godina.

Naime, prema podacima Federalnog zavoda za statitistiku zaključno sa 31.12.2018. godine na području Tuzlanskog kantona registrovano je ukupno 11.531 obrta što takođe predstavlja povećanje broja obrta za 228 obrta u odnosu na prethodnu godinu (11.303 registrovanih obrta).

Ukoliko posmatramo prethodni period od 10 godina (od 2008. do 2018. godina) do 2017. godine bilježi se kontinuirani rast broja registrovanih obrta u Tuzlanskom kantonu. Nakon manjeg smanjenja broja obrta i to za 136 obrta manje u 2017. godini, ponovo je evidentiran rast u 2018. godini za 228 registrovana obrta odnosno za 2,01 posto u odnosu na prethodni period.

„I pored značajnijeg broja rasta obrta u 2018. godini, podaci i dalje ukazuju na nestabilnost opstanka postojećih obrta na tržištu FBiH i Tuzlanskog kantona i osnivanje novih obrta. S tim u vezi i dalje su neophodne mjere usmjerene na poticanje osnivanja novih obrta kao i očuvanje postojećih uz obavezno unapredenje okruženja za poslovanje obrtnika na tržištu Federacije Bosne i Hercegovine i kantona“, zaključuju iz Ministarstva.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti