Večer s gospodarstvenicima: U Širokom Brijegu u 2019. bilo zaposleno 7.655 osoba

05.03.2020. 08:15 / Izvor: Akta.ba
Večer s gospodarstvenicima: U Širokom Brijegu u 2019. bilo zaposleno 7.655 osoba
OTVORI GALERIJU

U Širokom Brijegu je u 2019. bilo zaposleno 7.655 osoba što je povećanje u odnosu na 2018. kada je broj zaposlenih bio 7.412.

Tradicionalna "Večer s gospodarstvenicima", na kojoj su se okupili predstavnici širokobrijeških tvrtki i gradske vlasti, održana je u utorak navečer u hotelu Park u Širokom Brijegu.

Tom prigodom prikazan je promotivni film koji govori o infrastrukturnim projektima u tom hercegovačkom gradu, a održana je i prezentacija širokobriješkog gospodarstva.

Kroz kratki film prezentirani su infrastrukturni projekti na području Širokog Brijega. Uređenje Parka Sajmište, parkinga pokraj zgrade Županije, novi kružni tok, izgradnja komunalne infrastrukture u gospodarskim zonama Trn i Knešpolje najvažniji su projekti koji su obilježili proteklo razdoblje. Također, obnovljene su i rekonstruirane brojne lokalne ceste, nastavljeni radovi na izgradnji vodoopskrbne mreže u mjesnim zajednicama, a približno 1,5 milijuna KM u razdoblju od pet godina uloženo je u poboljšanje uvjeta u centralnim i područnim školama.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u Širokom Brijegu je u 2019. bilo zaposleno 7.655 osoba što je povećanje u odnosu na 2018. kada je broj zaposlenih bio 7.412.

Od tog broja 59 posto zaposlenih angažirano je u 20 najvećih tvrtki. Prvih pet po broju zaposlenih su Feal s 462 djelatnika, zatim Namex (435), MCI (356), Mepas grupa (309) te Hering (245).

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević u svom je obraćanju kazao kako su gospodarstvenici nositelji razvoja Širokog Brijega, istaknuvši kako gradske vlasti nastoje pratiti njihove potrebe.

"To uistinu nije lako, jer vi imate ubrzan razvoj i rast, a zbog zaostataka koje smo mi naslijedili, teško je uspostaviti tu ravnotežu i pogotovo da idemo korak ispred vas, što bi i trebali kad su pitanju projekti komunalne lokalne infrastrukture. Mislim da imamo uspjeha i što se tiče rješavanja tih komunalnih problema, napreduje se i tu dosta solidno", poručio je Kraljević.

Dodao je kako očekuje stabilizaciju političkih prilika što bi otvorilo vrata novim investicijama i daljnji razvoj domaćeg gospodarstva.

"Želim ovom prilikom zahvaliti vama gospodarstvenicima na svemu onome što ste do sada uradili za Široki Brijeg, a koliko vidim prema podacima, i dalje ste na dobrom putu, odnosno trend vašeg rada i uspjeha i dalje je dobar i pozitivan", kazao je širokobriješki načelnik.

Ravnatelj ureda Vlade ZHŽ-a za euroatlantske integracije Ivan Jurilj govorio je o strukturi širokobriješkog gospodarstva i sektorima u kojima postoji prostor za daljnji rast.

"Poseban fokus stavili smo na tržište rada, odnosno da u tom trendu rasta broja zaposlenih u prethodne tri godine, zaključno s 2018, analiziramo malo dublje koji su to sektori u kojima se otvaraju nova radna mjesta i gdje to postoji potencijal daljnjeg rasta. Tu se može vidjeti jasna paralela s investicijama koje mi vidimo svaki dan i ove brojke koje nam govore gdje se otvaraju nova radna mjesta. Metalno-prerađivačka industrija je tradicionalno jaka u Širokom Brijegu, potom sektor plastike i proizvodnja električne opreme. Vrlo je važno da svi oni šire svoje investicije i svoje pogone i, naravno, tako otvaraju nova radna mjesta", kazao je Jurilj.

Akta/FENA

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti