Nije zabranjen rad maloprodajnim prodavnicima higijenskih potrepština

20.03.2020. 07:56 / Izvor: Akta.ba
Nije zabranjen rad maloprodajnim prodavnicima higijenskih potrepština

Naglašeno je i kako je osoblju ovog centra tokom ovakvog funkcionisanja osigurano pružanje stručne medicinske pomoći uposlenika Zavoda za javno zdravstvo KS.

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo, kojim je predsjedavala komandantica i ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč, održao je sinoć Treću vanrednu sjednicu na kojoj je analizirano trenutno stanje u Kantonu Sarajevo, uzrokovano pojavom i širenjem koronavirusa (COVID-19) u našoj zemlji. Razmatrane su i sve mjere i aktivnosti koje se poduzimaju na provođenju naredbi nadležnih štabova civilne zaštite.

Štab je konstatovao da je ispoštovana naredba vezana za neprekidno funkcionisanje Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite, putem kojeg se preko broja 121 primaju pozivi koji s odnose na pojave zarazne bolesti koronavirus (prijava novih slučajeva, narušavanja samoizolacije, i sl.). Naglašeno je i kako je osoblju ovog centra tokom ovakvog funkcionisanja osigurano pružanje stručne medicinske pomoći uposlenika Zavoda za javno zdravstvo KS.

Ovom prilikom, članovi Štaba su istakli da se realizuje i naredba koja se odnosi na provođenja pojačanih vanrednih mjera odvoza smeća, čišćenja, pranja i dezinfekcije – posebno gradskih ulica, trotoara, javnih stepeništa, trgova, javnih parkinga i prostora koji su popločani, odnosno asfaltirani. Istaknuto je i kako se provode mjere dezinfekcije rukohvata na mostovima preko rijeke Miljacke od mosta Vijećnice pa do mosta Suade Dilberović. Na ovim poslovima angažovani su i predstavnici općinskih štabova civilne zaštite sa svojim snagama.

Štab je, također, donio i pojašnjenje vezano za naredbu koja se odnosi na zabranu privremenog obustavljanja rada svih prodavnica u trgovačkim centrima, osim prodavnica osnovnih prehrambenih artikala i apoteka na području Kantona, pri čemu se ističe se ova zabrana ne odnosi na maloprodajne prodavnice higijenskih potrepština.

U skladu sa zaključkom Vlade KS, Štab je donio i naredbu kojom se naređuje Direkciji za robne rezerve KS da iz svojih rezervi izdvoji sve raspoložive količine Alkohola 96% te ga preko Štaba distribuira prema potrebama galenskih laboratorija u okviru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i JU "Dom zdravlja Kantona Sarajevo" .

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti