Vlada Brčko Distrikta BiH predložila mjere pomoći privrednicima

25.03.2020. 08:07 / Izvor: Fena
Vlada Brčko Distrikta BiH predložila mjere pomoći privrednicima

Druga mjera koja je predložena predviđa da se za ona preduzeća koja su ograničena u svome poslovanju porezi i doprinosi na plate subvencioniraju u iznosu do 30 posto.

Vlada Brčko Distrikta BiH je na jutrošnjoj vanrednoj sjednici razmatrala prijedlog mjera koje je Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu predložilo Vladi prije usvajanja budžeta Brčko Distrikta BiH, kako bi mogla biti osigurana sredstva koja su u ovom trenutku potrebna da bi se umanjile štetne posljedice pojave koronavirusa. Danas će na vanrednoj sjednici Skupština Brčko Distrikta BiH raspravljati o prijedlogu ovih mjera.

"Teret ove krize koja je pred nama ili je već živimo, moraju podnijeti zajedno poslodavci, Vlada i zaposleni u realnom i javnom sektoru. Cilj predloženih mjera je da u ovome trenutku pokušamo sačuvati radna mjesta koja su sigurno ugrožena, pogotovo onim mjerama koje su vlada i Krizni štab donijeli, a odnose se na radna mjesta ili one poslodavce čiji je rad u potpunosti zabranjen. Drugu kategoriju ugroženih radnih mjesta čine sva ostala preduzeća u Brčko Distriktu, jer svi neposredno ili posredno osjećaju posljedice ove krize, s obzirom na to da je došlo do smanjenja potražnje roba kao i potražnje različitih vrsta usluga", izjavio je na konferenciji za medije šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kuturu Pero Gudeljević.

Predloženo je da se za prvu kategoriju radnih mjesta koja su trenutno izvan pogona izvrši subvencioniranje poreza i doprinosa na plate koje poslodavci trebaju isplatiti za treći mjesec. Subvencioniranje će prema prijedlogu trajati naredna tri mjeseca, s mogućnošću produženja dodatna tri mjeseca, ukoliko se procijeni da je to potrebno.

Druga mjera koja je predložena predviđa da se za ona preduzeća koja su ograničena u svome poslovanju porezi i doprinosi na plate subvencioniraju u iznosu do 30 posto.

"Smatramo da je dobro na ovakav način napraviti te subvencije zbog toga što će sve osim doprinosa za mirovinsko osiguranje praktično i dalje ostati u institucijama Brčko Distrikta. Kada je u pitanju zdravstveni sektor, fond zdravstvenog osiguranja bi bio namiren, odnosno bili bi plaćeni doprinosi, a što se tiče doprinosa za nezaposlenost, ti doprinosi bi bili u našem Zavodu za zapošljavanje", izjavio je Gudeljević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti