Njemačka pomoć zapadnom Balkanu u borbi protiv koronavirusa

12.04.2020. 09:53 / Izvor: Deutsche Welle
Njemačka pomoć zapadnom Balkanu u borbi protiv koronavirusa

One su za ovu regiju izdvojile nešto više od 200.000 eura.

Organizacije "Help – Pomoć za samopomoć" i ASB pomažu zemljama zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije korona-virusa. One su za ovu regiju izdvojile nešto više od 200.000 eura.

Humanitarna organizacija "Help – Hilfe zur Selbsthilfe" (Help – Pomoć za samopomoć) sa sjedištem u Bonnu već 15 godina se aktivno angažira u BiH, Crnoj Gori, Srbiji, Albaniji i na Kosovu, gdje redovno implementira različite projekte koji imaju za cilj integraciju romske populacije i podršku malim poduzećima. Međutim, otkako je zavladala pandemija koronavirusa, ova organizacija je prilagodila svoje aktivnosti kako bi pomogla lokalnom stanovništvu.

"Aktivirali smo program hitne pomoći i odmah provjerili što to hitno nedostaje u zdravstvenim ustanovama i manjim bolnicama u regiji", u razgovoru za Deutsche Welle objašnjava Timo Stegelmann, voditelj programa za jugoistočnu Europu i zamjenik direktora ove humanitarne organizacije.

Po njegovim riječima, njviše nedostaje zaštitne medicinske opreme.

Riječ je konkretno o sredstvu za dezinfekciju, jednokratnim rukavicama, maskama, zaštitnim naočalama, a nedostaje i toplomjera, kaže Stegelmann. Međutim, potrebe nisu svuda iste.

"U romskim zajednicama na primjer nedostaje i vode, tako da je to još veći problem, jer svi govore perite ruke, ali oni ako nemaju vode, ne mogu ni oprati ruke", naglasio je.

U Jugoistočnoj Europi su prvenstveno ugroženi upravo Romi i migranti, poručuju iz ove organizacije. Iz tog razloga, u Crnoj Gori Help pomaže romskim obiteljima i dijeli im higijenske pakete.

U BiH i Kosovu organizacija "Help" podržava i nekoliko udruga žena koje dobrovoljno šiju zaštitne maske.

"Te udruge ni same nemaju puno, ali su nam naglasili kako žele biti solidarni i doprinijeti svojoj zemlji i nama", govori Stegelmann.

"Help" kupuje materijal i ostali materijal za šivanje, a žene dobrovoljno šiju. Radi se o dvije udruge žena na Kosovu i dvije u BiH – u Jablanici i Konjicu.

Ova humanitarna organizacija se angažira  uglavnom u manjim gradovima i selima, jer, kako kažu, tamo sredstava i kapaciteta najviše nedostaje. Kada su u pitanju ukupna novčana sredstva za regiju zapadnog Balkana, ove godine "Help" na Kosovu ostvaruje projekte vrijedne milijun eura, u BiH 800.000 eura, u Crnoj Gori 400.000, a u Srbiji 9 milijuna eura, prenosi Deutsche Welle.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti