Vlada USK usvojila Prijedlog programa podrške subjektima male privrede

23.04.2020. 13:37 / Izvor: Fena
Vlada USK usvojila Prijedlog programa podrške subjektima male privrede

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) usvojila je Prijedlog programa podrške subjektima male privrede.

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) usvojila je Prijedlog programa podrške subjektima male privrede zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, a usvojen je i zaključak o formiranju Fonda za podršku privredi.

"Kada je u pitanju Program podrške, on se odnosi na subvencioniranje minimalnog ličnog dohotka subjektima koji su pod zabranom rada za dio prethodnog i ovaj mjesec. Naravno, pratit ćemo kako će to izgledati u narednom periodu. Što se tiče formiranja Fonda za podršku, nakon konsultacije s našim privrednicima i relevantnim ljudima, predložili smo da on iznosi 10 miliona KM", riječi su ministra privrede USK Nijaza Kadirića.

Istaknuto je da će se Fond moći realizirati isključivo rebalansom ovogodišnjeg budžeta Unsko-sanskog kantona, pa je zatražena i podrška kantonalne skupštine.

"Osim zdravstvenih posljedica, već osjećamo brojne negativne efekte u našoj privredi. Samo u zadnjih mjesec dana imamo oko 1.400 građana prijavljenih na evidenciju Službe za zapošljavanje, a do kraja aprila očekujemo da će taj broj porasti na 1.650 nezaposlenih. Nažalost, mislimo da nas tek očekuju problemi, odnosno saniranje ovih posljedica u privrednom sektoru", dodao je ministar Kadirić.

Vlada USK već je na svojoj zvaničnoj internet stranici objavila Javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plata po Programu podrške subjektima male privrede.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti