Kozarska Dubica subvencira komunalne takse na istaknutu firmu privrednicima

05.05.2020. 13:55 / Izvor: SRNA
Kozarska Dubica subvencira komunalne takse na istaknutu firmu privrednicima

Reljić je naveo da će po osnovu ovih pomoći oko 40.000 KM biti vraćeno privrednim subjektima.

Štab za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica utvrdio je danas konkretne mjere pomoći privrednim subjektima kojima je bio zabranjen rad tokom epidemije virusa korona i pripremne aktivnosti za relaksaciju mjera koje regulišu rad privatnog sektora.

"Danas smo posvetili pažnju ekonomskim temama jer je dosta pravnih subjekata našom odlukom bilo zatvoreno. Zbog problema u finansijskom smislu, koje opština ima iz ranijih perioda, nismo bili u mogućnosti da dajemo finansijska sredstva iz budžeta, ali smo predložili druge vrste olakšica", rekao je načelnik Radenko Reljić.

Na osnovu zaključka Štaba za vanredne situacije, načelnik opštine Kozarska Dubica donio je danas odluku o subvenciji komunalne takse na istaknutu firmu privrednim subjektima kojima je bio zabranjen rad tokom epidemije za ovu kalendarsku godinu u iznosu od 100 odsto, te odluku da se privredni subjekti, zakupci opštinskih poslovnih prostora, kao i privredni subjekti, korisnici javnih površina, kojima je bio zabranjen rad, oslobode zakupnine za ovu godinu.

Reljić je naveo da će po osnovu ovih pomoći oko 40.000 KM biti vraćeno privrednim subjektima.

"To su male mjere koje mi možemo preduzeti, jer opština Kozarska Dubica ima strahovito velikih problema iz ranijeg perioda, a pogotovo sada kada je zbog pada prihoda u pitanju likvidnost budžeta. Želimo da, u skladu sa mogućnostima, pokažemo dobru volju i podijelimo nevolju koja je sve zadesila", izjavio je Reljić novinarima.

Današnjim zaključkom Štaba za vanredne situacije zadužena su nadležna opštinska odjeljenja da razrade sistem mjera pod kojima bi se ugostiteljskim objektima i frizerskim salonima mogao dozvoliti rad.

"Nova sjednica Štaba biće održana u petak, 8. maja, a cilj nam je da tačno predvidimo način rada uz higijensko-epidemiološke mjere kako bismo mogli, možda već u ponedjeljak, 11. maja, na neki način dozvoliti rad frizerskih salona i ugostiteljskih objekata prema definisanim uslovima", najavio je Reljić, naglasivši da će ova odluka zavisiti od epidemiološke situacije na lokalnom nivou i odluka Republičkog štaba za vanredne situacije.

On je najavio i da će na osnovu zaključka Štaba za vanredne situacije do 10. maja biti izvršena kompletna dezinfekcija stambenih zgrada na površini od oko 35.000 do 40.000 hiljada metara kvadratnih.

Reljić je demantovao informacije da će opštinska Komunalna policija kontrolisati proslavu Đurđevdana u privatnim kućama, ali je pozvao građane da slavu obilježe najskromnije, u krugu porodica, bez velikih skupova i uz poštivanje preventivnih mjera.

On je dodao da se poslije 10. maja može očekivati i ublažavanje nekih mjera sa nivou Republike Srpske u smislu skraćivanja ili ukidanja policijskog časa i vanrednog stanja.

"Gledajući situaciju u okruženju, nadam se da će broj inficiranih i na području našeg grada i Republike Srpske početi da opada. Posljednjih sedam-osam slučajeva u Kozarskoj Dubici bili su ljudi koji nisu inficirani na području naše opštine, a pozitivno je i to što svi naši oboljeli, sa kojima imamo komunikaciju, nemaju tešku kliničku sliku", rekao je Reljić.

On je pohvalio većinu građana Kozarske Dubice koji ozbiljno shvataju situaciju i poštuju utvrđene mjere zaštite, ali i poručio da je ponašanje nekolicine neodgovornih pojedinaca za svaku osudu.

Današnji zaključci Štaba za vanredne situacije stupaju na snagu danom donošenja, a biće verifikovani na narednoj sjednici Skupštini opštine Kozarska Dubica kada se ispune uslovi za sazivanje lokalnog parlamenta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti