Koronavirus uticao i na proizvodnju u prnjavorskom Standardu koji radi za IKEA-u

14.05.2020. 13:17 / Izvor: Akta.ba
Koronavirus uticao i na proizvodnju u prnjavorskom Standardu koji radi za IKEA-u

Pandemija koronavirusa je imala uticaj i na preduzeće Standard Prnjavor koje je 25.marta ove godine se moralo zatvoriti, a radnici poslati kućama.

„Pandemija koronavirusa je imala uticaj i na preduzeće Standard Prnjavor koje smo 25.marta ove godine morali zatvoriti, a radnike poslati kućama“, kazao je u razgovoru za poslovni portal Akta.ba predsjednik Upravnog odbora Fabrike namještaja Standard Edin Dacić.

Uticaj koronavirusa na poslovanje ove kompanije osjetio se još početkom marta kada je njihov kupac IKEA počela zatvarati svoje prodavnice, na početku u Kini, a poslije i u ostalim dijelovima svijeta.

„Pored zatvaranje prodavnica, IKEA je zatvorila i distributivne centre, te je naša otprema robe u početku bila značajno smanjena, a u jednom trenutku i potpuno prekinuta. Pored ovih izazova, otežan je bio i transport repromaterijala koje nabavljamo iz zemalja koje su takođe bile pogođene pandemijom koronavirusa. Naši dobavljači su takođe morali smanjiti proizvodnju ili potpuno obustaviti, što nam je predstavljalo veliki izazov. Granice su bile blokirane, stvarali su se veliki redovi, kao i konvoji, te su mnogi prevoznici odbili da vrše uslugu transporta“, kaže Dacić.

Pojašnjava kako su pojavom prvih slučajeva COVID-19, prilagodili uslove rada novonastaloj situaciji, izdali odgovarajuća uputstva o pravilima ponašanja tokom trajanja pandemije, nabavili dovoljne količine dezinfekcionih sredstava, organizovali redovnu dezinfekciju prostorija, te obezbijedili odgovarajuća zaštitna sredstva. Za vozače eksternih kompanija su izdali uputstvo sa pravilima ponašanja u krugu preduzeća.

U aprilu su angažovali određen broj zaposlenih koji rade na održavanju mašina, čišćenju proizvodnje i vanjskog kruga, pakovanju proizvedenih proizvoda i pripremnim radnjama za početak proizvodnje.

„Materijale smo uz duga čekanja uspjeli nabaviti, te smo sa radom u punom kapacitetu počeli 7.maja“, navodi Dacić, pojašnjavajući kako im je na početku pandemije bila otežana nabavka sirovina, jer su sve države u kojima posluju njihovi dobavljači bili pogođeni koronavirusom, te su bili primorani da organizuju svoju proizvodnju smanjenim kapacitetom, a kod pojedinih je došlo i do potpunog zaustavljanja proizvodnje.

Kaže kako je trenutno situacija mnogo bolja. Nada se da će se uskoro i ustabiliti i stanje vratiti onom prije izbijanja pandemije.

Usljed povećanja narudžbi nadaju se i nastavku zapošljavanja novih radnika kako su i najavljivali početkom godine.

„ Do kraja februara smo zaposlili već 30 i imali smo u planu da nastavimo sa zapošljavanjem dodatnih saradnika. Od planova nismo odustali i preduzeće ima u planu da i u budućnosti zapošljava radnike. U trenutnoj situaciji nastojimo održati proizvodnju sa trenutnim brojem zaposlenih u nadi da ćemo što prije prebroditi ovaj period i nastaviti sa našim planovima povećanja kapaciteta i zapošljavanja novih radnika“, kaže on.

S obzirom na probleme koje je svima pa i Standardu donijela pandemija, u prvom polugodištu će biti ca 20-25 posto ispod planirane realizacije. Međutim, očekuju da će do kraja godine jedan dio izgubljene realizacije nadoknaditi. Korigovali su i svoj plan rasta za 2020 godinu u odnosu na prošlu godinu od +30% na još ca +10%.

„Najbolji indikator za nas će biti kako će se razvijati prodaja na najvažnijim tržištima zapadne Evrope“, rekao je Dacić. Naglasio je kako njihov izvoz nikada nije stao obzirom da izvoze i na tržišta dalekog istoka koja su počela na primer u Kini sredinom januara da se zatvaraju a sredinom marta su se opet otvorila. „Tržišta u Švedskoj se ni u jednom trenutku nisu zatvorila. Međutim je naš izvoz u aprilu bio samo 20-30 posto od našeg predviđenog. Tokom maja očekujemo normalizaciju. Krajem aprila su od IKEA-inih 441 prodavnica širom svijeta bile 75 posto zatvorene. Sada sredinom maja su još ca 50 posto zatvorene. Mi smo prošle nedjelje počeli sa normalnom proizvodnjom u dvije smijene i pripremamo se na kompletnu normalizaciju u narednih par nedjelja.“

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti