Nevjerovatno: Služba za zapošljavanje mnogima služila kao bankomat

21.05.2020. 13:03 / Izvor: Akta.ba
Nevjerovatno: Služba za zapošljavanje mnogima služila kao bankomat

Pećanac je kazao kako su kod Službe brojne nepravilnosti dokumentovane i kako sve što ima veze sa nepravilnostima šalje u Tužilaštvo KS-a .

Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju  sa prilozima i Izvještaj o izvršenju finansijskog plana prihoda i izdataka Javne ustanove "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo"  za period 01.01- 31.12.2019. godine nije usvojila Skupština Kantona Sarajevo. Za izvještaj je glasalo 17 poslanika, 12 je bilo protiv i pet suzdržanih.

BROJNA PITANJA ZASTUPNIKA

Tokom diskusije Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo iznijeli su svoja negodovanja na pomenuti izvještaj, te uputili brojna pitanja ministrici rada i socijalne politike KS Jasni Agić, kao i Nerminu Pećancu, direktoru Službe za zapošljavanje KS od jula prošle godine.

Zastupnica, Neira Dizdarević je upitala da li je ministrica, dok je obavljala funkciju predsjednice UO Službe prekršila Uredbu čl. 31 koja jasno propisuje da v.d. može rukovoditi ustanovom najduže šest mjeseci, a da je evidentno da je ista osoba rukovodila 10 mjeseci.

Zastupnik Damir Marjanović pitao je koji je konačni rezultat, odnosno koliko je ljudi zaposleno s obziroma da je za aktivnu politiku zapošljavanja potrošeno 11,4 milona KM.

Pojedini zastupnici konstatovali su  da Služba za zapošljavanje treba promijeniti naziv jer se radi o službi koja ne zapošljava ljude.

Također, zatražene su i informacije o kupovini 12 TV plazmim, načinu zapošljavanja u Službi za zapošljavanje KS,  informacije o tome da li su sva novčana sredstva koja su namjenjena za program zapošljavanja utrošena i upotrebljena za program.

Zastupnike je interesovalo i zašto je za pet mjeseci za medijske nastupe utrošeno 15.000 KM, te zašto su neke ugovori dodjeljeni na osnovu  zahtjeva direktora. Te ustvrdili da to nije po zakonu ispravno.

Ministrica Agić odgovarajući na pitanje o njenom istovremenom angažmanu u UO i Komisiji za kontrolu Službe, kazala je da je Komisija mnogo prije osnovana i da je samo obaviještena da su članovi UO u jedno i članovi komisije.

LOPOVLUK I STRANAČKA ZAPOŠLJAVANJA

Pećanac je odgovarajući na pitanje zastupnika o načinu zapošljavanja kadrova u ovoj službi pojasnio kako je tražio od Finansijske policije da se ispita poslovanje Službe i u 2019. i ranijih godina.

Rekao je kako su brojne nepravilnosti dokumentovane i kako sve što ima veze sa nepravilnostima šalje u Tužilaštvo KS-a .

Naveo je kako je potpredsjednik Upravnog odobra prodao prostor Službi za zapošljavanje KS-a u općini Novi Grad, a ista cijena je bila podrumskog i etažnog prostora. Godinu dana je potpisnik na jednom računu osoba koja već godinu ne radi u Službi.

Pojasnio je kako od 2002. do 2005. godine postoje nenaplaćena potraživanja, dug po neaktiviranim mjenicama je 451.000 KM.

„Federalna uprava ispituje ovaj predmet i nadam se da ćemo dobiti odgovor“, kazao je Pećanac, te dodao kako imaju problema i sa poreskom upravom jer nikad do kraja nije izvršen poreski nadzor i pola dokumentacije nema.

„Lopovluk i pronevjera tako bi se moglo opisati da 10 godina čovjek sebi uplaćuje novac preko zanatske radnje. Čovjek obavljao funkciju glavnog finansijskog likvidatora i od 2006. do 2016., pronevjerio 574.000 KM“, naveo je Pećanac.

Dotakao se i odgovora o zapošljavanju u Službi te rekao kako od 140 uposlenih u Službi, 97 je zaposleno bez konkursa. Bilo je stranačkih zapošljavanja.

„Nemam straha od bilo kakve kontrole, i sve prijavljujem. Ova Služba je mnogima služila kao bankomat" naglasio je Pećanac.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti