Podrška privredi RS-a: Biće odvojeno 50 miliona KM za Garantni fond

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Podrška privredi RS-a: Biće odvojeno 50 miliona KM za Garantni fond

Vidovićeva je rekla da je iz budžeta u Fond solidarnosti, koji je sada Kompenzacioni fond, uplaćeno 50 miliona KM, plus donacije i dobrovolje uplate radnika u visini od oko 8,5 miliona KM.

22.05.2020. 12:51 / Izvor: SRNA

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je Srpska, odlučivši se za isplatu doprinosa radnika za mart, apsolutno promptno i pravovremeno reagovala prema privredi koja je došla u probleme sa pojavom virusa korona.

Vidovićeva je rekla da je iz budžeta u Fond solidarnosti, koji je sada Kompenzacioni fond, uplaćeno 50 miliona KM, plus donacije i dobrovolje uplate radnika u visini od oko 8,5 miliona KM.

"To je dovoljno za isplaćivanje pomoći privredi i uvijek je bitno koliko je sredstava na računu. Do sada je 18 miliona KM za mart izmireno i tada smo rekli da će novac dobiti samo privrednici koji su isplatili plate radnicima u tom mjesecu", navela je Vidovićeva.

Ona je dodala da organi Srpske ovih dana prozivaju knjigovođe, koji, kako kaže, neće da dostave spisak radnika i žiro računa jer im to nije u interesu s obzirom na to da Vlada daje platu radnicima, a ne privrednim sujektima.

"Kada je riječ o aprilu, podnose se prijave za minimalne plate i doprinose i sve jednom privredniku, koji je to podnio ispravno, mi smo isplatili sredstva za radnike. Takođe, plate i doprinosi biće isplaćeni i privrednicima koji su prestali sa radom zbog otežanih uslova. Za one privrednike koji su imali smanjen prihod isplatićemo određen procenat za pomenti pad prihoda. Isplatićemo u tom smislu oko 20 miliona KM", poručila je Vidovićeva.

Ona je rekla da će pomoć za maj biti isplaćivana kao u slučaju mjeseca marta.

"I na kraju ćemo imati prijave i spiskove privrednika koji su imali manji promet i isplatićemo im određenu pomoć u skladu sa našim mogućnostima", rekla je Vidovićeva tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o potvrđivanju akata koje je donio predsjednik Republike za vrijeme vanrednog stanja i donošenju odluke o prestanku važenja uredbi sa zakonskom snagom.

Ona je rekla da treba učiniti sve na planu pomoći privredi, te da je problem što BiH nema monetarnu politiku i što nema saglasnosti da Centralna banka reaguje na krizu.

"Imamo suficit iz prošle godine od 77,7 miliona KM i 30 miliona konsolidovanog suficita koji smo imali na početku pojave virusa. Nismo još dobili ni marku pomoći od MMF-a i Svjetske banke, ali smatram da smo odlično reagovali na krizu s obzirom na novac kojim raspolažemo. Moramo se boriti i da javna preduzeća budu profitabilnija i da mogu pomoći", rekla je Vidovićeva.

Ona je dodala da će u smislu podrške privredi RS odvojiti 50 miliona KM za Garantni fond.

Poslanik PDP-a Jelena Trivić je rekla da je neke mjere i uredbe tokom vanrednog stanja trebalo uvesti ranije, te da kriza nije dočekana spremno u smislu mehanizama za pomoć privredi.

"Da nije propalih banki imali bismo više sredstava za pomoć privredi. Neke mjere su bile korektne, ali to nije dovoljno jer ste trebali da uštedite kada ste mogli", rekla je Trivićeva.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da je Republika Srpska tokom vanrednog stanja trebalo da donosi korisne odluke, ali da neke od njih nisu zaslužile takav epitet, posebno kada je riječ o uredbama o izazivanju panike i nereda i ograničenju cijena osnovnih životnih i strateških namirnica, poput goriva.

On je ocijenio kao mobing to što je traženo od ljudi iz javnog sektora da uplaćuju sredstva u Fond za obnovu Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti