Koraj – voćarski raj u općini Lopare

25.05.2020. 07:35 / Izvor: BHRT
Koraj – voćarski raj u općini Lopare

Koraj je poznat i po uzgoju šljive i oko 70 posto se izvozi u zemlje Evropske unije. Emir ima oko 1.800 sadnica i očekuje dobar urod ove godine.

Pandemija uzrokovana koronavirusom donijela je nesagledive posljedice brojnim proizvođačima. U Koraju, poznatom bosanskohercegovačkom kraju po raznovrsnom voću, ove godine nema izvoza. Ipak, pored visoke cijene ove godine, kažu da ne pamte ovakvu potražnju na domaćem tržištu.

Za Koraj, koji se nalazi na području općine Lopare, kažu da tu možete vidjeti sve ljepote Bosne i Hercegovine. Nepregledni krajolici, izobilje različitog voća, a ekipa BHRT-a posjetila je proizvođače ovog kraja.

Desetogodišnji Sulejman Konjić nam je predstavio berače i svoje parcele, a kaže da i sam jagode bere oduvijek.

“Imamo jagoda, možda jedno šest duluma i jače. Dobra je sezona, dobro ide jagoda. Ne idemo na otkup, već na pijaci prodajemo”, priča Konjić.

Proizvodnjom jagoda bavi se i Emir Karasuljić i na parcelama, kaže, ima oko 20 tona ovog voća.

“Otkup je bio za Njemačku prošle godine, ove godine nema. Sad ovo vozimo na pijacu, Sarajevo, Tuzla, Arizona, Banja Luka, Krajina…”, kazao je Karasuljić.

Koraj je poznat i po uzgoju šljive i oko 70 posto se izvozi u zemlje Evropske unije. Emir ima oko 1.800 sadnica i očekuje dobar urod ove godine.

Obilazeći parcele stigli smo i do neodoljivih trešanja, tačnije do voćnjaka Alije Halilovića gdje vrijedni radnici beru trešnje.

“Otkup nije organizovan za poljoprivredne proizvođače. Uglavnom preostaje nam solucija da se sami snalazimo kako znamo i umijemo. Jedina povoljnost je što postoji berza jagode i trešnje na području općine Čelić”, rekao je Halilović.

A da je potražnja na domaćem tržištu na zadovoljavajućem nivou, potvrđuju nam svi sagovornici. Smajl Suljić ističe da ne pamti ovakvu godinu, te da je pandemija ukazala na iznimni značaj domaće proizvodnje.

“Dosad smo radili izvoz za Rusiju dvije godine prethodne, EU, Hrvatsku, a ove godine trenutno dovoljne količine za izvoza nema. Sve količine koje imamo prodamo na bh. tržištu”, ističe Suljić.

Suljić podsjeća da domaća proizvodnja utječe na privredni rast Bosne i Hercegovine i tokom pandemije samo na njegovoj parceli 20 osoba ima mogućnost zarade. Voćarstvo u povratničkom mjestu Koraj je tradicija, a padine Majevice i plodno tlo omogućavaju dobar urod.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti