IZVJEŠTAJ O REVIZIJI

Stranke ujedinjene samo kada gledaju svoj interes, zajedno krše Zakon o finansiranju

28.04.2024. 08:26 / Izvor: BHRT
stranke

Na užarenoj političkoj sceni sve stranke u našoj zemlji su ujedinjene onda kada gledaju svoj interes.

Dok nas bombarduju dnevno-političkim nadmudrivanjima, na užarenoj političkoj sceni sve stranke u našoj zemlji su ujedinjene onda kada gledaju svoj interes. Naime, svi ujedinjeno krše Zakon o finansiranju političkih stranaka BiH. Ovo je navedeno u Izvještaju o reviziji i pregledu finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2021. godinu. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine najavljuje - pokrenut će postupak protiv 47 političkih stranaka.

Političke partije ne vode pravilno finansijske knjige. Dobijaju novac iz zabranjenih izvora. Ne podnose finansijske izvještaje. Tako njih 47 u Bosni i Hercegovini ne poštuje zakone koje su donijeli i napisali. Na grafici smo prikazali samo najveće političke partije iz cijele zemlje. Međutim, manja ili veća politička partija – razlike nema.

Pregledom godišnjih finansijskih izvještaja za 2021. godinu, utvrđeno je da je 47 političkih stranaka prekršilo više članova Zakona o finansiranju političkih stranaka Bosne i Hercegovine.

Trendovi su svake godine isti. Upozoravaju u Transparency international BiH. Ukazuju na nepravilnosti.

"Ono što je za nas značajno, da se prvo po prijavama koje je podnosio TI BiH, u ovim izvještajima navodi da je CIK izrekao određene sankcije zbog zabranjenih priloga koje su primale političke stranke, prvenstveno od preduzeća koje posluju sa institucijama izvršne vlasti, odnosno dobijaju tendere, posluju sa državom. Ne bi smjeli, ali to neki i dalje rade", kže za BHRT Srđan Traljić, Transparency international BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti