Većina kaže da nije svjesna sukoba interesa

Odlučila komisija: Ovi bh. funkcioneri će biti kažnjeni zbog sukoba interesa

23.02.2024. 15:24 / Izvor: Fokus
sukob interesa

Foto: D.B./ Fokus.ba

Kazne su male ali bar postoje kao određeni korektiv.

Komisija za odlučivanje sukoba interesa BiH na sjednici održanoj proteklih dana, usvojila je niz odluka usmjerenih ka izricanju sankcija za pojedine funkcionere na svim nivoima u BiH.

Naime, ova komisija je razmatrala nacrte odluka o sankcijama zbog sukoba interesa protiv Sanjina Kodrića, Obrena Petrovića, Miloša Pepića, Irene Šiško, Nermina Nikšića, Mirela Pelidija, Draška Milinovića, te Aleksandra Zolaka.

Foto: D.B/ Fokus.ba

Obustavljeni su postupci protiv Nikšića, Kodrića i Pelidije. Protiv ostalih nabrojanih su donesene odluke o sankcijama.

Kodrić i Petrović

Također, na sjednici glasalo se i o odlukama o pokretanju postupaka zbog zbog sukoba interesa protiv Dragana Bogdanića, Muniba Jusufovića, Jelene Račić, Hakana Varana, Dragana Kneževića, Siniše Vidovića, Amela Kovačevića, Sevlida Hurtića, te Darka Šandare.

Pokrenuti su postupci protiv Jusufovića, Bogdanića, Račić, Kneževića, Kovačevića.

Kako je istaknuto tokom rasprave, Sanjin Kodrić je istovremeno bio član UO Agencije za visoko obrazovanje kao i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" u BiH.

Predsjedavajuća Komsije Mira Pekić je kazala da s obzirom da on više nije funkcioner, izricanje sankcije ne bi bilo svrsishodno.

Podsjećanja radi, Sanjin Kodrić je još 31. maja prošle godine podnio neopozivu ostavku na funkciju člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH i to zbog sukoba interesa, što je u javnosti do sada bilo potpuno nepoznato, ali dalja procedura nije uslijedila.

Foto: D.B./ Fokus.ba

Dok je Obren Petrović bio državni poslanik istovremeno je njegov sin od 2018. do 2022. bio v.d. zamjenika direktora Vodovod Doboj.

Kako je navedeno, prijedlog sankcije za Petrovića je 10 posto od jedne plate – dakle 500 KM.

"U izjašnjenju Petrovića stoji da uopće nije bio svjestan sukoba interesa. Sin je podnio ostavku mjesec nakon pokretanja postupka", rekao je na sjednici član Komisije Radovan Kovačević.

Foto: D.B/ Fokus.ba

Irena Šiško, dok je bila zamjenica direktora Agencije za visoko obrazovanje, njen suprug je bio direktor preduzeća Zabrišće Livno koje je sklapalo ugovore sa institucijama.

Premijerov sin

Za Nermina Nikšića je istaknuto da dok je bio poslanik u Federalnom parlamentu od 2018. do 2022. istrovremeno njegov sin je bio suvlasnik i direktor preduzeća CTK Carbide tools Konjic koja je poslavala sa institucijama.

Budući da Nikšić nema mandat u institucijama BiH, tako i nema novčane kazne, istaknula je predsjedavajuća Komisije Mira Pekić.

Članovi Komisije Ilija Cvitanović, Kovačević, Denis Zvizdić su naveli da nema sukoba interesa jer se firma Nikšićevog sina javila na poziv usmjeren ka očuvanju radnih mjesta tokom perioda koronavirusa kao i mnoge druge. Istaknuli su da nije bilo ugovora s institucijom na osnovu kojeg bi se ostvario profit.

Član Komisije Safet Softić doveo je u pitanje metode odlučivanja o sukobu interesa na sjednici Komisije kazavši da ne treba biti privatnih mišljenja o pojedinim slučajevima.

Foto: D.B./ Fokus.ba

Pelidija je bila članica Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH, a istovremeno i član Uprave Arcelor Mittal, koje je primilo pomoć od 700.000 KM.

Predložena jo je sankcija od 20 posto od dvije mjesečne plaće.

Milinović i Teniski savez RS-a

Milinović je istovremeno direktor RAK-a i Teniskog saveza RS koji se finansira iz budžeta institucija.

Za njega je predložena sankcije: 50 posto od šest mjesečnih plaća.

Obrazloženo je da je Teniski savez 2020. dobio 320.000 KM iz budžeta, 2022. je dobio tri miliona, a 2023. čak 12 miliona KM.

Dok je bio direktor Agencije za lijekove, Zolakova majka je bila članica Skupštine TNT Banja Luka koja eje sklapala ugovore sa institucijom od 5.566 KM, dakle za 556 KM je pokrenut postupak i donesena je odluka da je postojao sukob interesa.

Kada je riječ o odluci o pokretanju postupka, za Bogdanića je ustanovljeno da je bio državni poslanik od 2018. do 2022., a u periodu je od 2019. do 2021. istovremeno direktorica Banje Vrućice čiji je on suvlasnik je bila njegova supruga, a Banja Vrućica je poslovala sa institucijama BiH.

Član Komisije Radovan Kovačević je na sjednici rekao da se Bogdanić već povukao iz politike, te da zbog Banje Vrućice, gdje se liječe ljudi koji nemaju gdje drugo da se lijeće, zapravo zaslužuje pohvale. 6 mjeseci 20 psoto od plate.

Jusufović, protiv kojeg je također pokrenut postupak, je bio državni delegat u periodu od od 2020. do 2022. a njegov sin Jasmin obavljao je funkciju člana UO Luka Brčko.

Foto: D.B./ Fokus.ba

Račić, članica Ureda za razmatranje žalbi, istaknuto je, učestvovala je na sjednici o odbijanju žalbe kompanije Planet Soft, dok je njena sestra bila zaposlena u privatnom preduzeću Infinity čiji je član firma Prointer, a koja je izabrana za jedinog kvalifikovanog kandidata u predmetnoj nabavci.

U njenu odbranu je stao Kovačević kazavši da u njenom slučaju ne postoji nikakav finansijski interes niti je njeno odlučivanje nije utjecalo na krajnji ishod.

Pekić je kazala da je jedini zakon na osnovu Komisija za sukob interesa Zakon o sukobu interesa.

Hakan Varan je član Vijeća za nacionalne manjine, a istovremeno je bio direktor preduzeća New Horizons koji je 2021. sklapao ugovore sa institucijama koje su finansiraju iz budžeta veće od 5.000 KM.

Knežević je član UO Agencije za sigurnost hrane, a istovremeno je od 2021. do 2022. bio i v.d. direktora Veterinarskog centra Banja Luka koje je sklapalo ugovore sa institucijama u iznosu većem do 5.000 KM.

Kovačević i Konaković

Vidović je savjetnik zamjenika ministrice civilnih poslova 2021. do 2023. istovremeno je bio i osnivač i vlasnika hotela Vidovića a njegova supruga vlasnik preudzeća Auto komerc koji su sklapali ugovore sa institucijama u iznosu većem od 5.000 KM.

Kovačević je bio savjetnik ministra Elmedina Konakovića od 1.2. 2023. do 9.10. 2023.

Prema prijavi TI BiH, iako nije proteko rok od 6 mjeseci nakon prestanka funkcije imenovan je na funkciju v.d. generalnog direktora BH Telecom.

Hurtić je ministar za ljudska prava i izbjeglice, dok obavlja funkciju istovremeno je osnivača i vlasnika preduzeća NAM Tuzla koje je poslovala sa institucijama koje s finansiraju iz budžeta u iznosu većem od 5.000 KM.

"Evidentno je da je imenovan za ministra, da je i dalje vlasnik preduzeća. Ali radi se o jedinoj firmi koja ima autorska prava za te udžbenike u TK. Kada to preduzeće ne bi nabavljalo udžbenike djeca ih ne bi imala.", navodi se. 

Foto: D.B./ Fokus.ba

Šandara je savjetnik Nešića, a dok obavlja ovu funkciju istovremeno je i član Skupštine GP Put a.d. istočno Sarajevo koje sklapa ugovore sa institucijama u iznosu većem od 5.000 KM.

Na sjednici je istaknuto i da je za sukob interesa prijavljen i Milorad Dodik i to za period dok je bio član Predsjedništva BiH, jer su njegovi srodnici u tom periodu dobivali javni novac iz institucija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti