RIZICI DISFUNKCIONALNOSTI

Korupcija predstavlja fundamentalnu prijetnju miru i sigurnosti

08.02.2024. 13:13 / Izvor: Akta.ba
ti

U analizi se navodi da je naša zemlja udžbenički primjer fenomena "zarobljene države".

Konferencija koju je TI BiH organizovao uz podršku Kanadskog fonda za lokalne inicijative (The Canada Fund for Local Initiatives), okupila je predstavnike političkih partija, akademske zajednice, civilnog društva, domaćih i međunarodnih institucija, s ciljem otvaranja dijaloga o mogućnostima prevazilaženja trenutne političke krize i rješenjima koja mogu doprinijeti revitalizaciji ključnih reformskih procesa u zemlji.  

"Gotovo 90% poslova u javnom sektoru BiH dijeli se putem klijentelističkih kriterijuma, potrošnja na javne nabavke u izbornim godinama povećava se do 40% a svi resursi društva koriste se za čuvanje poluga moći vladajućih elita", navodi se u analizi.

"BiH: Zarobljena država i zarobljeno društvo" je  analiza koju je Transparency International u BiH (TI BiH) predstavio početkom sedmice u Sarajevu na konferenciji pod nazivom "BiH 2024: Rizici disfunkcionalnosti".

U analizi se navodi da je naša zemlja udžbenički primjer fenomena "zarobljene države" u kojoj uske interesne grupe preuzimaju efektivnu kontrolu nad ključnim institucijama i procesima.

Predstavljajući analizu, predsjedavajući upravnog odbora TI BiH Srđan Blagovčanin je naglasio da BiH i nakon dobijanja kandidatskog statusa i dalje prolazi kroz višestruke krize, političku, institucionalnu i krizu legitimiteta vladajućih struktura.

"Duboki strukturni uzroci ovakvog stanja mogu se pronaći u zarobljavanju države i društva, od strane etnopolitičkih elita, koje su podredile ukupno funkcionisanje zemlje ostvarivanju vlastitih partikularnih interesa. Negativni trendovi u vidu jačanja autoritarnih tendencija, pogoršanja stanja vladavine prava i korupcije, samo su posljedica takvog stanja. Ono što treba takođe naglasiti da takvo stanje nosi bitne rizike koji mogu voditi eskalaciji krize i ugrožavanju elementarnih funkcija države", kazao je Blagovčanin.

Ovi problemi mogu imati ozbiljne posljedice s obzirom da brojne analize pokazuju specifičnu vezu između faktora koji utiču na korupciju i rizike od eskalacije konflikta.

Zajednički izvještaj Ujedninjenih nacija i Svjetske banke identifikuje sistem upravljanja kao ključnu dimenziju kroz koju se ostvaruju preventivni efekti sprečavanja konflikta što je svakako važno pomenuti u kontektsu BiH koja je već iskusila tragične posljedice oružanog sukoba.

"Korupcija predstavlja fundamentalnu prijetnju miru i sigurnosti u Bosni i Hercegovini zbog svoje uloge u podsticanju podjela između različitih grupa i narušavanju vladavine prava. Za to će biti potrebna borba protiv korupcije, obrana slobode medija i ljudskih prava, osnaživanje žena i djevojaka, te suprotstavljanje secesionističkoj retorici i akcijama koje nastoje potkopati institucije BiH i suprotne su stabilnosti, sigurnosti i teritorijalnom integritetu BiH", kazala je tokom konferencije otpravnik poslova ambasade Kanade Neelu Shanker. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti