Aida Terzić: Država se dičila turizmom, a pala na prvom testu

29.05.2020. 09:35 / Izvor: Akta.ba
Aida Terzić: Država se dičila turizmom, a pala na prvom testu

Država je potpuno zakazala te zanemarila najpromentniju privrednu granu u BiH koja u ogromnom procentu sudjeluje u BDP-u naše zemlje.

Pandemija izazvana koronavirusom koja je pogodila cijeli svijet, pa tako u našu zemlju najveći uticaj je imala na turistički sektor. Granice su zatvorene, aranžmani otkazani, a agencije i hoteli bili su prinuđeni privremeno zatvoriti vrata za goste.

Gubici koji su nastali su milionski i teško će se moći nadoknaditi.

Sa Aidom Terzić, vlasnicom i izvršnom direktoricom turističke agencije Relax Tours i hotela Pino Nature razgovarali smo o tome  kako dalje, može li se nadoknaditi izgubljeno, te da li će biti turističke sezone.

IZGUBLJENO SE NE MOŽE NADOKNADITI

 Koliko je koronavirus imao uticaja na Vaše poslovanje, da li ste morali raditi reorganizaciju, otpuštanje radnika...?

Iako smo preko dva mjeseca bili sa 0 KM prihoda svojih 50 uposlenika nismo otpuštali. Pino Nature Hotel zadržao je sve uposlene, te smo nakon krize koju smo zajedno prebrodili mnogo jači i privrženiji jedni drugima. Na kraju krajeva, mi poslodavci smo i pred Bogom odgovorni za uposlenike koje vodimo i odgovarat ćemo za njih. Bez obzira što naša država nema osjećaja niti sluha za privrednike i radnu snagu iz realnog sektora, mi sebi nismo smjeli dozvoliti da budemo poput naše vlasti. U našoj kompaniji smo napravili malu reorganizaciju, tokom pandemije renovirali i poboljšali neke stvari koje od posla nismo do sada stizali, te smo kvalitetno iskoristili protekla dva mjeseca da unaprijedimo i poboljšamo naše poslovanje.

Ublažavanje mjera već je počelo, kako dalje, koji su Vam planovi?

Budući da se u vlasništvu kompanije nalaze i Relax Tours i Pino Nature Hotel, planovi su različiti za samu agenciju u odnosu na hotel. Iako pravno-formalno ni agencije ni hoteli nisu bili odredbama zatvoreni, bio je potpuno onemogućen njihov rad budući da su zatvorene granice, aerodrom, zatvoreni kafići, restorani, wellness centri, dakle potpuno onemogućeno bavljenje osnovne djelatnosti kako turističke agencije tako i hotela.

Pino Nature Hotel je ponovo otvoren 14.05.2020. i na našu veliku radost već od prvog dana su naši građani željni prirode i relaksacije jedva dočekali naše otvorenje. Svjesni smo svoje komparativne i konkurentske prednosti u odnosu na ostale gradske hotele koji su i dalje prazni, a to je naša lokacija, 10 minuta od centra Sarajeva, divno ušuškana u crnogoričnu šumu koja je od iznimnog značajna za naš imunitet. U pripremi je i nova kongresna sala na krovu samog hotela sa fantastičnim pogledom na prirodu. Tu će se organizirati najljepši seminari, teambuildinzi, konferencije i poslovni sastanci koji će imati potpuno drugačiju dimenziju, uz zdravu hranu, prirodne napitke, svježi planinski zrak i pogled na zelenilo koje nas okružuje… inspirativno, produktivno, drugačije… Naši poslovni klijenti već jedva čekaju!

(Novi koncept u Pino Nature Hotelu)

Možete li nadoknaditi izgubljeno?

Izgubljeno, vrijeme je ključno i ono se ne može nikada nadoknaditi, kao nekome ko rukovodi kompanijom mi je lično uvijek više žao izgubljenog vremena nego izgubljenog novca, jer novac će se akobogda zaraditi ali vrijeme ako je izgubljeno se ne može nadoknaditi. Stoga, smo mi i svoje vrijeme dok smo bili zatvoreni iskoristili korisno tj. obavili sve zadatke koje od velikog posla u proteklom period nismo stizali, renovirali dijelove hotela, dodali nove sadržaje za djecu i roditelje, unaprijedili ponudu jela, počeli sa izgradnjom novih kongresnih sala budući da nam je kapaciteta i ranije manjkalo i slično.

Što se tiče turističke agencije, turizam je kao privredna grana prva i najsnažnije pogođena, a sa druge strane posljednja će se oporaviti. Kada svi krenu sa radom, turizam će i dalje da kaska i to je ono što mene lično kao turističkog djelatnika pogađa i razočarava. Turizam pokreće 67 ostalih privrednih grana, upošljava preko 35.000 ljudi direktno i 350.000 uposlenika indirektno. Prošle godine je akumulirano milijardu KM samo od ove grane, svi smo se dičili i ponosno kitili turizmom posebno naša država, a pala je na prvom testu. Moram napomenuti da država nije imala velikog udjela ni u promociji samog turizma budući da jakih brandinga i promocija same zemlje u svijetu nismo imali nego je to upravo sve zasluga vrijednih turističkih pojedinaca, turističkih agenciija, hotelijera, turističkih prevoznika, vodiča i slično, a zasluge i korist od turizma smo imali i osjetili svi. Trebat će mnogo vremena, truda i rada da se turizam ponovo vrati na svoje noge. Do današnjeg dana niti jednu KM pomoći od države niko iz turističkog sektora nije dobio to odgovorno tvrdim.

Nadate li se da bi ipak mogli imati turističku sezonu?

Što se tiče turističke sezone ona se može podijeliti na receptivni i emitivni turizam u ovisnosti od toga da li se jedna agencija bavi incommingom ili outgoingom. Kada je u pitanju incoming tu se oslanjamo na svijest naših građana koji su već počeli koristiti domaće smještajne kapacitete za svoje godišnje odmore, gdje to već primjećujemo i u Pino Nature Hotelu budući da veliki broj domaćeg stanovništva rezerviše sobe kako bi se odmorili u prirodi i napunili svoje baterije. Na ovaj način podržavamo domaći turizam i ostavljamo novac u domovini što je pohvalno i poželjno. Sa druge strane konkretno Relax Tours koji nudi i emitivni turizam već je počeo sa rezervacijama za Jadran, te očekujemo da će se od sredine juna mjeseca nesmetano moći putovati u Hrvatsku, Crnu Goru, Tursku… U principu visoka sezona je uvijek bila juli i avgust tako da zaista očekujemo da će se mnoge stvari normalizovati do tada i vratiti u prijašnje stanje.

BEZ POMOĆI DRŽAVE

Ima li interesa od strane inostranih gostiju da dođu u BiH ukoliko se otvori avio-saobraćaj?

Ukoliko se granice otvore, interesa će biti, trenutno su to većinom bh. državljani koji koriste smještajne kapacitete za svoj odmor u prirodi.

Mnogi govore da će se desiti i drugi val pandemije, možete li zamisliti taj scenarij, šta dalje?

Ja volim da mislim pozitivno, i pozitivno će se akobogda desiti, nisam ljekar ali smatram da i ako se drugi val desi na jesen, kao što se i većina gripa, influence i sl. javljaju na sezonskim prelazima, ne očekujem da će biti jaka niti da nas može dovesti u ovo stanje u kojem smo se sada našli svi. Ukoliko bi se to desilo, a od države i dalje ne bi bilo adekvatne pomoći odnosno disperzije rizika i tereta koji bi se ravnomjerno raspodijelio kako na javni tako i na realni sektor, negativne posljedice bi bile nesagledive i mnoge kompanije iz sektora turizma i hotelijerstva bi se potpuno ugasile.

Šta je to što očekujete od države kada je u pitanju ovaj sektor?

Država je potpuno zakazala te zanemarila najprometniju privrednu granu BIH koja u ogromnom procentu sudjeluje u BDP-u naše zemlje, upošljava stotine hiljada uposlenika kako direktno, tako i indirektno budući da turizam pokreće i 67 drugih privrednih grana. Ono što su zemlje u regionu i cijelom svijetu uradile kao nultu tačku odmah po proglašenju pandemije jeste finansiranje minimalnih plata i doprinosa kako bi se zadržali uposlenici sektora turizma. Dakle tu ne pomažu poslodavcu, nego samo zadržavaju radnu snagu tj. radna mjesta. Naša država je zadržala pune plate svim profesionalnim političarima i uposlenicima u javnom sektoru a realni sektor je bacila na koljena. Mi smo na pragu juna mjeseca a ja Vam odgovorno tvrdim i ispred turističkih agencija KS i ispred hotelijera KS da još niti jedna KM nije prebačena na račun bilo kojeg pravnog subjekta iz sektora turizma. Konkretno moja kompanija je zadržala svojih 50 uposlenika iako smo poslovali sa 0 KM Prihoda, međutim većina kompanija nije bila u mogućnosti zadržati svoje radnike te je u izostanku državne pomoći svoje uposlene prebacila na biro za zapošljavanje. Mudar i savjestan vođa, lider, političar, nazovite ga kako želite bi istog dana napravio disperziju rizika kako bi ravnomjerno raspodijelio da teret podnesu svi, na taj način se ekonomija ne zaustavlja, privreda se “kotrlja”, više novca je u opticaju kod različitih pojedinaca. Na ovaj način je samo napravljen još veći jaz između klasa, srednje klase koja je ključna za svako društvo nemamo i ovom krizom smo je gotovo potpuno izbrisali.

(Novi sadržaji na krovu hotela)

 

NAJLJEPŠA KONGRESNA SALA U BIH BIT ĆE OTVORENA NA KROVU PINO NATURE HOTELA

Da li ste odustali od svih poslovnih planova, investicija...?

Nismo, naprotiv, iskoristili smo situaciju da unaprijedimo svoje poslovanje i ponudimo novitete. Kongresni turizam je mnogo značajan budući da upravo popunjava nisku sezonu u turizmu i potrebno mu je posvetiti posebnu pažnju. Nama je konkretno uvijek manjkalo prostora za seminare budući da imamo samo jednu kongresnu salu za 120 učesnika. Sada je u pripremi najljepša kongresna sala u BiH na krovu Pino Nature Hotela sa dnevnim svjetlom i prekrasnim pogledom na prirodu, 10 minuta od centra Sarajeva. Također smo osluškivali tržište i naše korisnike te osposobili prostore za porodice na travi ispred Pino Hotela… Naši građani su iscrpljeni, bili su zatvoreni mjesecima u stanovima i poželjeli su se trave, prirode, izležavanja gdje će moći omiljenu kafu bez hektike piti dva sata, zato smo im priuštili naš “Lazy corner” gdje im je dozvoljeno pa čak i poželjno da budu lijeni, da maksimalno odmore i napune svoje baterije. Na istom mjestu će se održavati i dječiji rođendani u prirodi, za koje već imamo veliki broj rezervacija.

 

Razgovarala: Elvira Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti