Bosanskohercegovački vinari mogu očekivati zaštitu

06.06.2020. 10:04 / Izvor: BHRT
Bosanskohercegovački vinari mogu očekivati zaštitu

Osnovni problem hercegovačkih vinara je zaštita domaćeg tržišta od uvoza lošeg grožđa i vina iz drugih zemalja.

Predstavnici vinara i vinogradara iz Hercegovine održali su sastanak sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem. Vinari su tražili veću kontrolu uvoza grožđa i vina da bi bila zaštićena domaća proizvodnja.

Osnovni problem hercegovačkih vinara je zaštita domaćeg tržišta od uvoza lošeg grožđa i vina iz drugih zemalja. Hercegovački vinari trebaju da prođu stroge kontrole proizvoda kako bi izvezli vino iz Bosne i Hercegovine, dok te mjere nisu iste za grožđe i vino koje ulazi u našu zemlju.

"Privremene mjere za zaštitu domaće proizvodnje smo mi već tražili, grupacija ima takav stav da bi to mnogo značilo domaćim proizvođačima, to se radi i u regionu. Vidjećemo koliko je to u mogućnosti da se uvede. Nadam se da će se uvesti neka mjera koja će nam svima pomoći kako bi se ovo naše tržište sredilo", kazao je predstavnik vinara istočne Hercegovine Radovan Vukoje.

"Mi smo izvoznici u 14 zemalja, naše vino se kontroliše, a vino koje ovdje dolazi se ne kontroliše. Makedonija potiče izvoz za grožđe, Slovenija… sve zemlje potiču svoje vinare dajući im subvencije, a naši nisu još i nadamo se da ćemo i mi to doživjeti", naglašava Miro Ćorić, predstavnik vinara zapadne Hercegovine.

Ministar Košarac podržava stav vinogradara i vinara i vjeruje da će uskoro biti pronađena rješenja kako bi se domaća proizvodnja zaštitila. Uskoro će biti razmotreni međunarodni ugovori koje je potpisala Bosna i Hercegovina.

"Ako vidimo da je tržište Bosne i Hercegovine slobodno za uvoz iz zemalja EU i zemalja CEFTE to nam govori dovoljno o tome da kao posljedicu COVID-a pristupimo analizi zaštitinih mjera iz oblasti poljoprivrede, tačnije člana 23 CEFTA sporazuma", izjavio je Košarac.

Najavljena je i izrada novog Zakona o vinu. Ovo je prvi sastanak hercegovačkih vinogradara i vinara sa ministrom Košarcem kako bi bilo pronađeno rješenje za zaštitu domaće proizvodnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti