Državni zatvor, nakon brojnih prepreka, i dalje čeka otvaranje

28.06.2020. 10:45 / Izvor: BHRT
Državni zatvor, nakon brojnih prepreka, i dalje čeka otvaranje

U toku je konkurs za prijem radnika u prvi državni zatvor u Bosni i Hercegovini.

U toku je konkurs za prijem radnika u prvi državni zatvor u Bosni i Hercegovini. Nije poznato kada će procedura biti završena, ni kada će zatvor u Istočnom Sarajevu konačno biti otvoren. Od polaganja kamena temeljca, prošlo je 14 godina. Svi rokovi su probijeni, a to košta. Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine entitetskim ministarstvima plaća 70 maraka po danu za jednog zatvorenika.

Državni zatvor u Istočnom Sarejevu najmoderniji i najveći je zatvor u regionu, Kompleks sa 350 ćelija prostire se na 24 tisuće kvadratnih metara, u njegovu izgradnju uloženo je skoro 80 milijuna maraka. Izgrađen je po europskim standardima, ali i dalje bez ijednog zatvorenika.

Ni državni ministar pravde Josip Grubeša nije spreman prognozirati kada bi zatvor konačno mogao biti otvoren. Kaže kako je u tijeku natječaj za popunjavanje radnih mjesta u zatvoru.

"Natječajna procedura je u tijeku, trenutno još nitko nije zaposlen. Ja se nadam da svi oni koji budu zadovoljili kritertirije na natječajima i kasnije na obukama da će biti primljeni. Ja bih volio da to bude sutra, međutim u Bosni i Hercegovini je vrijeme relativan pojam, mi smo puno vremena izgubili sa stavljanjem državnog zatvora u funkciju".

Nitko više ne broji koliko je probijenih rokova za otvaranje prvog državnog zatvora u Bosni i Hercegovini. Od kamena temeljca prošlo je skoro 14 godina. Od tada nizali su se problemi – od raspisivanja tendera za izvođače radova, međusobnih tužbi izvođača i podizvođača radova, sporenja sa općinskim vlastima…

"Nakon toga, kada se sve to konačno sve riješilo i ti sudski procesi i razvlačenja, imali smo jednu novu aferu da je Općina Istočno Sarajevo promjenila svoju odluku koja se tiče davanja tehničke saglasnosti za rad, dakle, promijenila je odluku da se umjesto dotadašnje fiksne cijene od marke i po po metru kvadratnom, naplaćuje ta tehnička saglasnost u smislu količine investicije koja bi bila znatno veća", navodi Denis Džidić, novinar i urednik BIRN-a

Nakon što su svi sporovi riješeni, prepreka za otvaranje zatvora ne bi trebalo biti, kažu naši sugovornici. Načelnik Istočne Ilidže, na čijoj teritoriji je zatvor izgrađen, računa kako izgradnjom državnog zatvora ova općina ima korist.

"Mi danas imamo instituciju koja treba uskoro početi sa radom, koja će sigurno u značajnoj mjeri doprinijeti poboljšanju uslova života na području općine. Određeni infrastrukturni projekti u pogledu određenih saobraćajnica u proteklom periodu su završeni i to su neke prve koristi koje je Općina Ilidža imala od izgradnje državnog zatvora", ističe Marinko Božović, načelnik Općine Istočna Ilidža.

Dok se čeka na otvaranje gomilaju se troškovi koje Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine plaća entitetskim ministarstvima. Naknada za trоškove jednog zatvorenika po danu iznosi 70 konvertibilnih maraka. Na godišnjem nivou ta cifra iznosi nekoliko milijuna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti