Oko 2.000 privrednika u Tuzlanskom kantonu prijavilo se za subvencije (Video)

29.06.2020. 16:56 / Izvor: Fena
Oko 2.000 privrednika u Tuzlanskom kantonu prijavilo se za subvencije (Video)

Među najugroženijima su bili obrti kojima je rad bio zabranjen.

Na javni poziv Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona koji je objavljen kako bi se pružila pomoć privrednim društvima čije poslovanje je bilo ugroženo tokom provođenja restriktivnih mjera u borbi protiv širenja koronavirusa, javilo se oko 2.000 privrednika, a ti zahtjevi trebali bi biti obrađeni u narednih sedam dana

Javni poziv za dodjelu sredstava za subvencioniranje neto plaće - maksimalno do visine minimalne neto plaće za april i maj 2020. godine u skladu sa Zakonom o subvenciji za ublažavanje posljedica uzrokovanih stanjem nesreće, objavljen je početkom juna.

Ministar privrede Tuzlanskog kantona Asmir Hasić pojasnio je da su, shodno posljedicama koje su pretrpjeli usljed pandemije, privredna društva  svrstana u četiri grupe. Među najugroženijima su bili obrti kojima je rad bio zabranjen.

Hasić je kazao da postoje firme koje su zbog uvoza ili izvoza imale otežan promet te nisu bili u mogućnosti implementirati ugovore. Neke firme nisu mogle završiti proizvodnju  jer nisu mogle uvesti poluproizvode, dok druge nisu mogle izvesti gotove proizvode zbog restriktivnih mjera u cijelom svijetu.

U treću grupu privrednih društva spadaju ona koja su zabilježila pad prihoda, ali tu je i četvrta grupa privrednih društava, kaže ministar Hasić, koja bi bila isključena iz svih ovih subvencija.

Za pomoć privrednicima čije je poslovanje bilo ugroženo provedbom restriktivnih mjera tokom borbe protiv širenja koronavirusa u budžetu kantona osigurano je oko 1,9 miliona KM.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti