Otvoren sajam Gast: Bh. firme među izlagačima iz 11 zemalja

07.03.2013. 09:13 / Izvor: eKapija.ba
Otvoren sajam Gast: Bh. firme među izlagačima iz 11 zemalja

Na 18. međunarodnom sajmu "Gast" u Splitu, predstavlja se 1.100 izlagača i suizlagača iz 11 zemalja. Među njima su i predstavnici Bosne i Hercegovine.

Jučer je na sajamskom prostoru Žnjan u Splitu otvoren 18. međunarodni sajam "Gast". Otvarajući ovu značajnu sajamsku manifestaciju predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je govorio o problemu nezaposlenosti i siromaštva u društvu. Istakao je potrebu jačanja optimizma, pronalaženja načina da se pokrene privreda. Izdvojio je neophodnost zajedničkog djelovanja i partnerstva koji su izraženiji nego ikada ranije.  Na svečanoj ceremoniji otvaranja sajma, govorio je i Željko Kerum gradonačelnik Splita. Uputio je oštre kritike vlastima i političarima u Hrvatskoj iznijevši nekoliko zamjerki, posebno se osvrnuvši na štetno djelovanje banaka i porezne uprave. Prema njegovim riječima, privreda u susjednoj Hrvatskoj ide u pogrešnom smjeru.

Na 18. međunarodnom sajmu "Gast" u Splitu, predstavlja se 1.100 izlagača i suizlagača iz 11 zemalja. Među njima su i predstavnici Bosne i Hercegovine. Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u partnerstvu sa USAID-Sida FIRMA Project Bosnia & Herzegovina i Kantonalnom privrednom komorom Tuzla, uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva za razvoj, poduzetništvo i obrt, organizovale su zajednički nastup bh firmi - proizvođača namještaja od drveta, tapaciranog namještaja, kao i metalnog namještaja posebno sa primjenom u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, na ovoj značajnoj privrednoj manifestaciji za širi region. Na zajedničkom štandu, površine  od 250 m2 Bosnu i Hercegovinu će predstavljati "AMBYENTA FIS" Vitez, "MALAGIĆ" Živinice, EDEN GARDEN d.o.o. - Istočno Sarajevo, Obrtnička komora Tuzla, "Propak" d.o.o. Tuzla, "Rattan Sedia" Brčko Distrikt, Turistička zajednica FBiH i "UNIS" Udružena metalna industrija  Sarajevo.

Nakon svečanog otvaranja sajma, visoka delegacija predvođena predsjednikom Josipovićem obišla je sve sajamske prostora a značajno je pomenuti da se u ugodnom razgovoru sa Nedretom Kikanovićem predsjednikom Kantonalne privredne komore Tuzla, zadržala na zajedničkom izložbenom prostoru Bosne i Hercegovine. Inače, sajam u Splitu je  ključno mjesto susreta brojnih proizvođača i trgovaca iz djelatnosti prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, prepoznat u poslovnim krugovima kao mjesto ugovaranja logistike za turističku sezonu.

Inače, ovo je najznačajniji sajam ovog tipa u Hrvatskoj, pa i šire. Manifestacija bilježi stalan trend rasta, kako izlagačkog prostora, broja izlagača i posjetitelja, tako i broja sklopljenih i ugovorenih poslova. Jedini sajam u Hrvatskoj koji  bilježi konstantan rast svih ekonomskih pokazatelja. U okviru sajma organizator je pripremio i niz kvalitetnih pratećih sadržaja. Biće održani specijalizirani sajmovi prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme, vina, kafe, namještaja i sajam turizma, a sajam prati i niz stručnih konferencija i poslovnih susreta.

18. međunarodni sajam "Gast" u Splitu će trajati do 10.3.2013. godine.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti