Kako preživjeti krizu: Trebinjski vinari bore se za opstanak

21.07.2020. 09:19 / Izvor: BHRT
Kako preživjeti krizu: Trebinjski vinari bore se za opstanak

Uz turizam, Trebinje je poznato je i po vinogradarstvu. No i ta je grana itekako pogоđena pandemijom.

Uz turizam, Trebinje je poznato je i po vinogradarstvu. No i ta je grana itekako pogоđena pandemijom. Poslovanje je upitno jer su do sada do prodali samo oko deset odsto prošlogodišnje poizvodnje.

Pandemija koronavirusa donijela je velike probleme trebinjskim vinogradarima i vinarima. Definitivno, prodaje gotovo da i nema, kažu, veoma mali procenat od prošlogodišnjih berbi, a za mjesec dana kreće se sa berbom šardonea. Pitanje je kapaciteta i daljnjeg plasmana.

Dragan Anđelić, vinogradar i vinar - “Procjena je, desetak procenata je prodato od planiranih količina, možda nešto i više, ali tako je u okruženju, a tako je i svuda okolo.”

Problem su raspoloživi kapaciteti za novu berbu. Vinari kažu da niko nema takav luksuz da ima dvostruke ili veće kapacitete za lagerovanje vina. Vinogradari su prijedloge nudili, ali od nadležnih nema odgovora.

Radovan Vukoje, vinogradar i vinar - “Nismo dobili nikakav odgovor, ni od ministarstava resornih ni odgovor o zaštiti domaće proizvodnje koji smo očekivali pozitivan. Vinari su prepušteni sami sebi.”

Problem su i krediti koje su podigli. Dobili su moratorijum do kraja godine, ali to nije rješenje koje bi ih dovelo na zelenu granu. Ako znaju šta je problem, znaju šta bi bilo rješenje.

Dragan Anđelić, vinogradar i vinar - “Kad bi se stvorili neki garantni fondovi za kredite u dogovoru sa bankama, naravno, da kamate nisu veće.”

Kada uđete u probleme, oni su nižu kao na traci. U međuvremenu su poskupjela i zaštitna sredstva. Ova godina je bila teška za sačuvati lozu.

Ranko Petijević, vinogradar i vinar - “Tako da je trebalo dodatne zaštite raditi, evo ja sam na primjer sad završio, mislim da je to kraj, devet sam zaštita radio. Preparati su skuplji trideset odsto nego prošle godine.”

Hercegovački vinari nisu u ravnopravnom položaju sa onima iz susjednih država. Smatraju da su zapostavljeni u vremenu koronavirusa.

Radovan Vukoje, vinogradar i vinar “U Hrvatskoj već svim zaposlenicima u našem sektoru pet plata podjelili, to nam je potvrdio Ivica Matošević koji je jedan od osnivača krovnog hrvatskog udruženja vinara. Slično je nešto bilo i u Srbiji, što nam je potvrdio Božidar Aleksandrović. Tamo su podjelili tri plate ljudima zaposlenim u ovome sektoru.”

Kažu, dobro je da propasti neće jer vino što je starije to je bolje.

Ranko Petijević vinogradar i vinar - “Biće ono bolje, sve što je starije to je bolje, ali treba živjeti, ako nema prodaje nema ni novca.”

I za ovo vrijeme uspjeli su izvesti određenu količinu vina u Ameriku, Kinu i Njemačku što potvrđuje neupitnost kvaliteta vina ovog kraja. U prvu berbu će za mjesec dana do kada bi se trebalo znati kako dalje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti