Otvoren državni zatvor Bosne i Hercegovine, prvi zatvorenici očekuju se na jesen

22.07.2020. 11:36 / Izvor: Fena
Otvoren državni zatvor Bosne i Hercegovine, prvi zatvorenici očekuju se na jesen

Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine otvoren je danas u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu i prvi je zatvor na državnom nivou.

Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine otvoren je danas u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu i prvi je zatvor na državnom nivou.

Ova institucija prve zatvorenike mogla bi primiti na jesen, ukoliko ne bude nepredviđenih problema, najavio je državni ministar pravde Josip Grubeša, koji je zajedno sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom svečano otvorio zatvorske prostorije.

Kompleks zatvora prostire se na 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik je površine 12 kvadratnih metara. Izgradnja i funkcioniranje državnog zatvora u potpunosti su usklađeni sa evropskim zatvorskim pravilima i standardima.

Grubeša je naglasio da je otvaranje zatvora strateški prioritet Ministarstva i da je zadovoljan urađenim poslom, iako su projekt od početka pratili brojni problemi.

No, istakao je, odgovoran angažman osoblja dao je rezultate.

"Nakon što zaposleni prođu obuku, očekujemo prijem prvih zatvorenika", rekao je Grubeša.

Sattler je poručio da efikasan rad državnog zatvora pomaže radu Suda i Tužilaštva BiH te doprinosi stabilnosti BiH.

"Generalna percepcija nekažnjivosti nanosi velike štete radu pravosuđa", naglasio je Sattler te dodao da je jasna važnost vladavine prava i da bez iskoraka na tome nema iskoraka ni na evropskom putu. Naglasio je i da su sredstva u ovaj projekt bez sumnje otišla na pravu adresu.

Realizacijom planiranog projekta BiH dobiva zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Izgradnja je finansirana kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu 19,3 miliona eura. BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je bila dva miliona eura, a Vlada SAD-a dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Ovim zatvorom će se značajno rasteretiti entitetski zatvorski kapaciteti i riješiti problem prebukiranosti.

Prema sistematizaciji u državnom zatvoru će biti uposleno oko 280 djelatnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti