Miloš Bošnjaković osnovao firmu i dobio koncesiju za eksploataciju rude hroma

28.07.2020. 10:43 / Izvor: Akta.ba
koncesije

Cjelokupni vijek trajanja koncesije, od istraživanja, pa preko eksploatacije do prerade će trajati 30 godina.

Novoosnovana firma Seven plus d.o.o. Sarajevo dobila je saglasnost Općinskog vijeća Vareš za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju rude hroma na lokalitetu Duboštica, potvrđeno je iz općine za Akta.ba.

"Radi se o periodu istraživanja dvije godine, a započinjanjem eksploatacije otvara se mogućnost za 200 novih radnih mjesta", navode iz Općine za Akta.ba.

Inače, firmu je osnovao Miloš Bošnjaković, donedavni direktor Eastern Mininga d.o.o. koji je napustio kompaniju krajem juna.

Kako prenose lokalni mediji, Bošnjaković je razmišljao da ode iz menadžmenta Eastern Mininga još 2019. godine, ali je uvijek ostajao jer se nije vidjelo ko ga može zamijeniti. Ipak, iako je napustio izvršni menadžment, ostaje u vlasničkoj strukturi jer je jedan od najvećih pojedinačnih dioničara kompanije.

U izjavi za Akta.ba, kratko je kazao da će o razlozima napuštanja i planovima s novom kompanijom govoriti kada budu završeni svi formalni procesi u koje je uključen "Seven Plus".

Ono što je poznato kroz javni poziv koji je bio objavljen početkom jula je da se koncesionaru omogućava značajna realizacija proizvodnje za ekonomski i privredni razvoj Zeničko-dobojskog kantona i Bosne i Hercegovine.

Istražno-eksploataciono područje "Duboštica-Tribija" čini područje površine cca 1063 ha.

Predmet koncesije su geološka istraživanja i eksploatacija rude hroma i pratećih minerala na području Duboštica-Tribija i obuhvata prostor u kojem su nekada vršena istraživanja i eksploatacija rude hroma. Eksploatacija je obustavljena 1941. godine a istraživanja su nastavljena 1961. godine. Radi se o prostoru gdje se nalaze stare rudarske jame: Rakovac, Meki do, Međa,Borak i Šabanluka i nalazi se na šumskom području, van naseljenih mjesta. Granica obuhvata prostora predmeta koncesije pripada Katastarskim općinama Duboštica i Vijaka.

Cjelokupni vijek trajanja koncesije, od istraživanja, pa preko eksploatacije do prerade će trajati 30 godina. Planirani period istraživanja je 5 godina, pripremni radovi 2 godine, vijek eksploatacije zajedno sa preradom rude i periodom zatvaranja rudnika 23 godina. U prostoru u toku eventualnog istraživanja i eksploatacije, neće biti negativnih uticaja u smislu rušenja stambenih objekata i preseljavanja stanovništva jer se radi o šumskom području.

"Godišnji plan proizvodnje iznosi 350.000 tona rude. Predviđena sredstva za jednokratnu koncesionu naknadu i geološka istraživanja su 7,6 miliona KM", navodi se u zaključku Općinskog vijeća.

Hrom je sjajnobijeli metal veoma otporan na koroziju, a koristi se kao spoljašnji sloj koji pokriva čelične elemente, popravljajući njihov izgled i štiteći ih od korozije.

"Istraživanja i eksploatacija rude hroma ima višestruk značaj od čega je potrebno posebno naglasiti otvaranje novih radnih mjesta za stanovništvo općine Vareša, kao doprinos društveno ekonomskom razvoju općine, kantona i Federacije kao i naučno istraživačkom potencijalu Bosne i Hercegovine. Finansijska sredstva koja bi se izdvajala kroz koncesionu naknadu bila bi značajan element stabilizacije budžeta Općine, a slijedilo bi i nova upošljavanje stanovništva općine Vareš", smatraju u Općinskom vijeću.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti