Za pomoć privredi i realizaciju kapitalnih projekata zaduženje od 3 miliona KM

04.08.2020. 09:43 / Izvor: Akta.ba
Za pomoć privredi i realizaciju kapitalnih projekata zaduženje od 3 miliona KM

Zaduženost grada Istočno Sarajevo do sada bila devet odsto, a usvajanjem i realizacijom ove odluke o kreditnom zaduženju, iznosiće 13,10 odsto.

Odbrnici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su jučer odluku kojom se odobrava kreditno zaduženje grada putem dugoročnog kredita u iznosu od 3.000.000 KM, u svrhu saniranja posljedica izazvanih epidemijom kovid 19 i realizacije kapitalnih projekata.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je novinarima da je grad finansijski stabilan, da pokazuje sposobnost da upravlja budžetom, da pozitivno posluju već nekoliko godina, te da im to dozvoljava da može da se kreditno zaduže, zbog čega je i donesena ovakva odluka.

Vuković je napomenuo da je zaduženost grada Istočno Sarajevo do sada bila devet odsto, a usvajanjem i realizacijom ove odluke o kreditnom zaduženju, iznosiće 13,10 odsto.

"Kreditno zaduženje se radi u skladu sa zakonom, postupamo po procedurama i Ministarstvu finansija Republike Srpske uputićemo zahtjev za saglasnost za odobrenje kreditnog zaduženja. Očekujem da će brzo da riješi ovaj predmet, jer je vrlo jedostavan, a sve ostalo ćemo smatrati političkim pritiskom ili uticajem da se ne realizuju projekti", kaže Vuković.

On je naveo da su ovim sredstvima predviđene subvencije pravnim licima za trošak komunalne takse u periodu zabrane rada zbog epidemije virusa korona u iznosu od 200.000 KM, te za pomoć hotelima i motelima pogođenim potpunom obustavom rada za vrijeme vanredne situacije u iznosu od 300.000 KM.

"Ne stoje primjedbe da smo trebali umanjiti budžet za komunalne takse, a ne ići na javni poziv, jer mi želimo da razvrstamo one koji nisu otpustili radnike i izmiruju obaveze prema Republici i gradu Istočno Sarajevo. U svakoj opštini ima po neki projekat koji se realizuje i možemo da budemo manje ili više zadovoljni", ističe Vuković.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, koji je u ulozi gosta prisustvovao sjednici Skupštine grada, kaže da nije dobro da se grad Istočno Sarajevo po drugi put u jednom mandatu zadužuje, da se licitira sa procentom zaduženosti, kao ni način na koji se kandiduju projekti i na koji se troše sredstva.

"Nije dobra praksa da pojedine projekte koji predstavljaju budžetske rupe u budžetima opština finansira grad. Nije dobro da se u telefonskim razgovorima obavještavaju načelnici opština o projektima koji će biti kandidovavi na njihovoj teritoriji", istakao je Ćosić, dodajući da je riječ isključivo o politički motivisanom kreditu.

On je odbacio kritike presjednika Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslava Lučića da pod ekonomskim terminima pokušava da sakrije političke termine.

"Imao sam dobru namjeru da, kao načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, kažem da se trebalo sačekati, sjesti i u narednih 15 do 20 dana razgovarati o projektima, jer sam uvijek opredjeljen za saradnju. Ono što grad radi trenutno je da ne finansira projekte iz svoje nadležnosti. Ne bih imao ništa protiv da je neko predložio da sa 3.000.000 KM finansira regionalnu deponiju, jer je to problem svih nas", istakao je Ćosić.

Ćosić smatra da je ovo politička odluka da se podigne kredit četiri mjeseca prije lokalnih izbora, a koja će se, kako kaže, nažalost građana iskoristiti tek početkom sljedeće godine.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić ocijenio je da je Ćosićev pristup ovoj temi partijski.

"Kreditno zaduženje je naša želja da pomognemo privredi na području grada, ali i lokalnim zajednicama, jer svi trpimo posljedice virusa korona. Sa tih 3.000.000 KM želimo da sačuvamo privredni potencijal, ali isto tako za realizaciju manjih infrastrukturnih projekata angažujemo našu građevinsku operativu", rekao je Lučić i dodao da su obuhvaćene sve opštine.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da će sredstvima ovog kreditnog zaduženja biti realizovani bitni projekti za stanovnike ove lokalne zajednice.

"Ono što je definisano kroz kreditno zaduženje u narednom periodu bi trebalo dodatno razraditi, ukoliko postoje problemi sa nekom lokalnom zajednicom. Kao načelnik opštine podržavam ovaj projekat i jako me raduje da će stanovnici Istočne Ilidže kroz ovo kreditno zaduženje grada dobiti četiri ili pet jako značajnih projekata", istakao je Božović.

Između ostalog, kreditna sredstva u iznosu od 350.000 KM trebalo bi da se iskoriste za nabavku specijalizovanog vozila za potrebe Teritorijalne vatrogasne jedinice, zatim 100.000 KM za spoljno uređenje oko zgrade gradske uprave Istočno Sarajevo.

Za nabavku opreme za gradski radio predviđena su sredstva u iznosu od 70.000 KM, za završetak objekta galerije "Kućanski" 300.000 KM, a za izgradnju objekta pijace na području Brusa u opštini Istočni Stari Grad 230.000 KM.

Za javnu rasvjetu u Mjesnoj zajednici Mladičko polje 30.000 KM, za izradu glavnog projekta Gradske kuće Sokolac i riješavanje dijela imovinskih odnosa 350.000 KM, zatim 40.000 KM za izradu idejnog rješenja i glavnog projekta fiskulturne sale Osnovne škole "Pale", te drugi projekti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti