Radnici bez zdravstvenog osiguranja dok čekaju nadležne

06.08.2020. 13:44 / Izvor: Akta.ba
Radnici bez zdravstvenog osiguranja dok čekaju nadležne

Redakciji Akta.ba portala obratilo se nekoliko građana koji ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice već duži period, iako su u stalnom radnom odnosu.

Redakciji Akta.ba portala obratilo se nekoliko građana koji ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice već duži period, iako su u stalnom radnom odnosu. Jedna od njih je i naša sagovornica koja je morala platiti 63 KM za lijekove koje svakodnevno besplatno koristi zbog hroničnih oboljenja.

Podsjetimo da je ovo bila obaveza Vlade Federacije BiH nakon što je početkom maja usvojen tzv. Korona zakon, odnosno Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Porezna uprava poslala spiskove

Prema riječima naše sagovornice, u sarajevskom Zavodu zdravstveno osiguranja su joj rekli da joj nisu uplaćeni doprinosi za april i maj ove godine, što je prema novom Zakonu, trebala uraditi Porezna uprava FBiH, a isto joj je potvrdio i poslodavac.

"Mislim da je ovo stvarno neozbiljno od države, jer do sada sam uvijek uredno mogla ovjeravati knjižicu, a sada sa novim korona zakonom mi je uskraćeno pravo na liječenje", dodaje ona.

Kontaktirali smo Poreznu upravu FBiH, te su nam odgovorili da su prošle sedmice dostavili podatke o odobrenim zahtjevima za subvencioniranje obaveznih doprinosa za maj, te razliku za april.

"Ostalo je da se obradi još nešto malo zahtjeva za juni, ali i to se završava", rekla nam je Adisa Hamzić, portparolka Porezne uprave FBiH.

Uputila nas je da se obratimo Federalnom ministarstvu finansija.

Ivana Raguž, portparolka Ministarstva, pojasnila nam je da su obaveze za april uplaćene, prema dostavljenim spiskovima Porezne uprave.

"Za maj su tek zaprimljeni spiskovi od PU pa se sada poduzimaju sve radnje kako bi se realizirala isplata doprinosa za maj", napomenula je Raguž.

(I.S.)

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti